Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijajärjestön puheenjohtaja mielipidepalstalla: Hallitus on romuttamassa opiskelijoiden toimeentulon

Selvitysmies Roope Uusitalon ehdottamaa opintotuen uudistamista juustohöylällä ei voi mitenkään nähdä minään muuna kuin leikkauksena suomalaisten nuorten ja Suomen tulevaisuudesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelmaan on kirjattu ennätykselliset leikkaukset opiskelijoiden toimeentuloon, jo 70 miljoonaa euroa tämän hallituskauden aikana. Opintotuen uudistamista selvittänyt professori Roope Uusitalo luovutti tiistaina raporttinsa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok). Uusitalon esitys, opintorahan tason raju lasku, on uudistuksesta kaukana. Haluaako hallitus todella romuttaa näin opiskelijan toimeentulon ja pakottaa opiskelijat joko työhön tai ottamaan lainaa?

Esitys opintotuen ”uudistamisesta” on suorastaan katastrofaalinen. Haluaako hallitus todella leikata korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta neljänneksen ja muuttaa nykyisen opintorahaa painottavan opintotukijärjestelmän lainapainotteisemmaksi malliksi? Opintorahan leikkaaminen tasolle, joka on käytännössä alle toisen asteen opiskelijoiden tuen, lähettää varsin kyseenalaisen viestin korkeakouluopiskelijoille: rahoita opintosi ansiotyöllä tai siirry toiselle asteelle. Halutaanko opiskelijat pois korkeakouluista?

Opintotukea on uudistettu useita kertoja: viiden viime vuoden aikana opintotukilakia on muutettu jo yli 20 kertaa. Opintotukea on kehitetty useissa opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmissä ja yritetty löytää nykyisen järjestelmän ulkopuolisia ratkaisuja. Tämä ei kuitenkaan ole tuottanut tulosta. Uusitalon esittämät mallit ovat samoja, joita on palloteltu ennenkin, mutta sittemmin opintorahapainotteisen nykyjärjestelmän on todettu olevan hyvä.

Maksuton koulutus ja opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä ovat olleet yhdessä ekspansiivisen korkeakoulupolitiikan kanssa merkittäviä syitä korkeakoulutuksen periytyvyyden heikkenemiseen. Nykyisen opintotukijärjestelmän aikana vanhempien koulutuksen vaikutus yliopistokoulutukseen hakeutumisessa on vähentynyt merkittävästi.

Suomessa kaikille tulee taata yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua. Halutaanko nyt karsia köyhät nuoret pois korkeakoulutuksen piiristä?

Opintotuen nykyrakenne on edelleen käyttökelpoinen, koska se on vastikkeellinen, kohdistuu koko opiskeluajalle ja on tasavertainen opiskelijan taustasta ja opintoalasta riippumatta. Opintotuen suurimmat ongelmat liittyvät tuen niukkuuteen, opintolainan alhaiseen käyttöasteeseen sekä toisen asteen opiskelijoiden osalta vanhempien tulojen vaikutukseen opintotuen määrään itsenäisesti asuvilla yli 18–19-vuotiailla nuorilla.

Mekaaniset opintotuen nostoajan rajaamiseen, tukikuukausien vähentämiseen tai muihin edistymisen seurannan kiristyksiin liittyvät keinot eivät ole kestävä tapa kehittää opintotukea, vaan opiskeluaikaisen toimeentulon riittävyys on avainasemassa. Opintolainan tulee olla vastedeskin vapaaehtoinen toimeentulon täydentämisen muoto.

Uusitalon ehdottamaa opintotuen uudistamista juustohöylällä ei voi mitenkään nähdä minään muuna kuin leikkauksena suomalaisten nuorten ja Suomen tulevaisuudesta.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.

Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa.

Jemi Heinilä

puheenjohtaja

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat