Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkauksissa on kyse räikeästä suunnanmuutoksesta

Puolueet kilpailivat leikkauslistoillaan jo ennen vaaleja. Tällöin koulutus jätettiin rauhaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Nyt-liite haastatteli keskusta- ja kokoomusnuoria, jotka olivat poseeranneet pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) kanssa Koulutuslupaus-kampanjan kylttien kanssa. Tavallisesti politiikassa sitä, että esiintyy julkisesti valokuvassa kampanjan kyltin kanssa, voidaan pitää kampanjan tavoitteisiin sitoutumisena eli niin sanottuna lupauksena. Varsinkin, kun kampanjan nimessä on sana ”lupaus” ja sillä on vain muutama hyvin selkeä tavoite: koulutuksesta ei leikata, koulutus on maksutonta eikä opintotukea heikennetä.

Haastatellun keskusta-aktiivin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut lupaus. Heti vaalien jälkeen Sipilän ja Stubbin puolueet päätyivät leikkaamaan koulutuksesta ja tekemään siitä osalle maksullista.

Nyt opintotukea heikennetään huomattavasti. Tätä voisi pitää tavanomaisena poliitikkojen takinkäännöksenä, mutta kyse on poikkeuksellisen räikeästä suunnanmuutoksesta.

Vaalilupauksia ei aina ole mahdollista pitää. Tähän voi olla kaksi hyvää syytä. Ensinnäkin lupaajan poliittinen vaikutusvalta ei välttämättä riitä lupauksen toteuttamiseen. Oppositiopuolueen voi olla hyvin vaikea toteuttaa lupauksiaan, samoin pienen puolueen, joka joutuu joustamaan joistakin tavoitteistaan hallitusneuvotteluissa. Toiseksi, jos taloudellinen tai muuten yhteiskunnallinen tilanne muuttuu olennaisesti vaalien jälkeen, vaalilupauksia pitää ehkä arvioida uudelleen.

Sipilän ja Stubbin täyskäännöksessä ei kuitenkaan ole kyse kummastakaan edellä mainitusta syystä. Lupaajina olivat pää- ja valtiovarainministerit, eivät rivikansanedustajat. Puuttuvasta poliittisesta vaikutusvallasta ei siis ole kyse.

Toisekseen Suomen taloudellinen tilanne ei muuttunut olennaisesti heti vaalien jälkeen. Puolueet kilpailivat leikkauslistoillaan jo ennen vaaleja. Tällöin koulutus jätettiin rauhaan. Sipilän ja Stubbin toiminnasta tuleekin käyttää eduskunnassa kiellettyä v-sanaa: he valehtelivat ja pettivät lupauksensa äänestäjilleen.

Visa Kurki

väitöskirjatutkija

Cambridgen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat