Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija mielipidepalstalla: En pelkää ottaa opintolainaa

Koen opintolainan nostamisen lähinnä lainaamiseksi tulevaisuuden palkastani.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opintotukea suunnitellaan muutettavaksi lainapainotteisemmaksi. Tästä on noussut paljon keskustelua ja vastustusta.

Opintolainan nostamista on kuitenkin turha pelätä. Koen opintolainan nostamisen lähinnä lainaamiseksi tulevaisuuden palkastani. Kyllä opintolainan aikanaan saa maksettua takaisin. Tulevaisuudessa tulee toimeen, kun nyt pienituloisenakin pärjää ihan hyvin.

Helsingin Sanomissa (2.3.) taidealaa opiskeleva Malin Nyqvist mainitsi, että ”monilla aloilla tulevaisuus ei näytä valoisalta, joten ei sellaisessa tilanteessa voi ottaa lainaa”.

Mutta eikö korkeakouluopintojen tarkoitus ole juuri se, että siellä hankitaan koulutusta ja kokemusta tulevaisuuden työelämää varten? Uskon, että kaikkien alojen edustajat työllistyvät, jos ovat valmiita ajattelemaan työelämää laaja-alaisesti ja mukautumaan muihinkin työtehtäviin kuin vain koulutustaan vastaaviin. Aina voi lähteä ulkomaille töihin, hakea rahoituksia tai perustaa erilaisia hankkeita tai yrityksen.

Ja kyllä, myös kulttuuri- ja taidealoilla on mahdollista työllistyä. Tulevaisuudessa tarvitaan paljon juuri luovaan ajatteluun kykeneviä työntekijöitä.

Nyt kannattaisi lisätä mentorointia sekä opiskelijoiden ohjaamista ja tukemista. Tavoiteajassa valmistuminen on haastavaa, koska esimerkiksi yliopistossa opiskelu on pitkälti itsenäistä työskentelyä. Kun ei ole tiukkoja deadlineja ja vaatimuksia, kurssit ja gradut jäävät helposti roikkumaan. Viidessä vuodessa olisi aivan mahdollista valmistua, jos joku välillä hieman potkisi takamukselle.

Myös lukioissa, ammattikouluissa ja jo yläasteilla pitäisi puhua enemmän jatko-opinnoista ja siitä, minkälaisia eri alojen opiskelu ja työllistyminen käytännössä ovat.

Opintolaina on antanut minulle paljon liikkumatilaa, aikaa ja vapautta keskittyä opintoihini. En ole jäänyt mistään paitsi ja lisäksi olen tehnyt paljon erilaisia töitä ja projekteja. Pidin myös pari välivuotta ennen kuin menin opiskelemaan.

Valmistun pian lähes tavoiteajassa ja näen tulevaisuuteni valoisana, vaikka juuri nyt en tiedäkään, missä ja miten aion toimeentuloni ansaita esimerkiksi ensi talvena. Luotan siihen, että kaikki kyllä järjestyy, kun on tähänkin asti järjestynyt.

Milka Asikainen

taiteen kandidaatti, opiskelija, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat