Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutta opintotuki­mallia tarvitaan

Valtion antama opintotuki voitaisiin muuttaa kokonaan lainaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Selvitysmies, professori Roope Uusitalo on jättänyt opintotukiesityksensä opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok). Vastikkeetonta opintotukea leikattaisiin, ja opintolainan osuus opintojen rahoituksessa kasvaisi.

Opinnot ovat opiskelijan sijoitus tulevaisuuteen. Sijoitustoiminnassa sijoittaja kantaa aina taloudellisen riskin. Valtio tukee opintoja ilman takuita, että opinnot päättyisivät tutkinnon suorittamiseen.

Valtion antama opintotuki voitaisiin muuttaa kokonaan lainaksi. Opiskelija saisi ottaa pankista lainaa nykyisen opintotuen verran tutkinnosta riippuen viitenä tai seitsemänä vuotena valtion takauksella. Valtio maksaisi opintolainan korot enintään seitsemänä vuonna. Sitten kun opiskelija on suorittanut tutkinnon, lainan maksaa pankille valtion opintotukikeskus.

Jos tutkintoa ei ole suoritettu kahdeksassa vuodessa, lainan lyhennykset maksaa lainan ottanut opiskelija vuotuisina opintolainaerinä.

Sairaustapauksissa ja muissa vaikeissa poikkeustapauksissa opiskelija voisi anoa jatkoaikaa, ja pahimmissa tapauksissa hän voisi hakea vapautusta lainan lyhennyksistä.

Näin menetellen valtiontalous kevenee ja opiskelijan motivaatio suorittaa opintonsa päätökseen kasvaisi. Opintotuella saavutettaisiin tavoitteena ollut tutkinto.

Jos tutkinnon suorittaminen jää kesken, taloudellisen vastuun kantaa opiskelija. Tämä myös karsisi joukosta ne, jotka eivät ota opintojaan tosissaan.

Monilla aloilla koulutetaan myös aivan liikaa työttömiksi, kuten Maija Arvonen (HS Mielipide 26.2.) ansiokkaasti kirjoitti. Monet tohtoriopinnot ovat työttömyystöitä, koska muita töitä ei ole saatavissa. Tämä on resurssien haaskausta.

Matti Seppälä

Iittala, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat