Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kollektiivinen edunvalvonta ei sovellu satavuotiaan Suomen ohjausmalliksi

On uskomatonta, että täysin ulkoparlamentaariset edunvalvontavoimat ”neuvottelevat” ja ”päättävät” kaikkia suomalaisia koskevista työelämän ja sosiaalipolitiikan pelisäännöistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yhteiskunnallisen päätöksenteon malli on välttämätöntä päivittää sopivammaksi pian sata vuotta täyttävään Suomeen. Nykyinen järjestöjohtajille keskitetty herrain- ja harvainvalta kumpuaa Suomen itsenäistymisen ajoilta.

On uskomatonta, että täysin ulkoparlamentaariset edunvalvontavoimat ”neuvottelevat” ja ”päättävät” kaikkia suomalaisia koskevista työelämän ja sosiaalipolitiikan pelisäännöistä. Politiikkaa tehdään näin politiikan ulkopuolella. Kaikilla muilla elämänaloilla vaaleilla valitulla poliittisella koneistolla on valmistelu- ja päätöksentekovalta.

Ammattijärjestöihin kuuluu vain osa kansasta. Suuri osa kuuluu näihin järjestöihin, koska ihmiset olettavat työttömyysturvaa maksettavan ammattiliitoista. Kun tieto työttömyyskassojen maksamasta ansiosidonnaisesta turvasta lisääntyy, kasvaa myös ammattiliitoista riippumattomien vapaa-ajattelijoiden määrä.

Vaatisi kokonaan toisen kirjoituksen, jos ryhtyisi käsittelemään ammattijärjestöjen käsittämätöntä oikeutta tehdä bisnestä ja tilinpitoa salassa, vaikka muutoin elämme yhä avoimemmassa yhteiskunnassa.

Melko iso osa kansasta ei kuulu järjestöihin, mutta järjestöillä on silti nykymallissa oikeutus puuttua myös järjestöihin kuulumattomien työsuhteisiin. Kollektiivinen edunvalvonta ei sovellu satavuotiaan Suomen ohjausmalliksi. Suomalainen malli tuhoaa jatkuvasti työpaikkoja, kun joustavampien työmarkkinoiden maat houkuttelevat investointeja.

Työntekijöillä pitää olla sataprosenttinen oikeus sopia omista työehdoistaan. Vain siten synnytämme uutta kilpailukykyä. Henkilökohtainen sopimisoikeus ei romahduta työehtoja, koska työmarkkinat tarvitsevat työvoimaa, jonka pitää olla kilpailukykyistä.

Omasta puolestani haluan antaa myös työelämäasioissa valtuutukseni poliittiselle päätöksentekojärjestelmälle. Kehotan vaaleilla valittuja poliitikkoja ottamaan valtansa epädemokraattiselta (ja enimmäkseen poliittista vasemmistoa edustavalta) ay-koneistolta.

Mika Koskinen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat