Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantaja ei ole suurin voittaja

Julkisten alojen palkkamenojen pienenemisestä hyötyy ennen muuta jokainen veronmaksaja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vallitsevan näkemyksen mukaan hallituksen kilpailukykypaketin tai yhteiskuntasopimuksen suuri voittaja on työnantaja. Tarkoituksena on kuitenkin tavanomaisen sulle–mulle-jaon sijaan parantaa hintakilpailukykyä eli tiivistettynä siirtää työnantajan saama hyöty tuotteen ja palvelun hinnanalennuksiin ja siten houkutella niin yksityiset kuin yrityksetkin sijoittamaan Suomeen ja ostamaan suomalaista ulkomaisen sijaan.

Todellinen lyhyen ajan voittaja onkin tuotteiden ja palveluiden halpenemisesta hyötyvä asiakas eikä yritys. Kun ”palkka-ale” pienentää palkkamenojen lisäksi myös raaka-aineiden, palveluiden ja investointien kustannuksia, hyöty voi olla merkittävä. Vastaavasti julkisten alojen palkkamenojen pienenemisestä hyötyy ennen muuta jokainen veronmaksaja.

Toki yrityksetkin hyötyvät kasvun seurauksena nousevasta liikevaihdosta ja kasvavasta tuotosta. Pidemmällä aikavälillä suuria hyötyjiä ovat myös nykyiset työttömät ja koko kansantalous. Häviäjiä ovat toki palkansaajat, jotka voivat myös samalla hyötyä asiakkaina ja veronmaksajina.

Ismo Turunen

eläkeläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat