Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-ikäisille suunnatut joustot pidentävät työuria

Keskiuraan kohdentuvilla joustavilla toimenpiteillä voidaan vaikuttaa työntekijän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin − ja samalla haluun jatkaa työelämässä pidempään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työurien pidentämisestä niin alku- kuin loppupäästä on keskusteltu jo pitkään. Syynä on niin sanottu kestävyysvaje eli kansakunnan ikääntyminen, jonka on todettu olevan vakava uhka Suomen julkiselle taloudelle.

Valtion tähänastiset keskeiset toimenpiteet ovat kohdentuneet uran jatkamiseen sen loppupäästä. Esimerkkinä tästä on ajatus joustavasta eläkeiästä.

Katsetta on suunnattu myös työuran alkupäähän, mikä johti esimerkiksi nuorten yhteiskuntatakuuseen. Missä on keskustelu keskiuran pidentämiseen liittyvistä toimenpiteistä?

Ei riitä, että uria pidennetään alusta ja lopusta. Niitä on pidennettävä myös keskeltä. Keskiuraan kohdistettavat toimenpiteet estävät ennenaikaisia siirtymiä työmarkkinoilta eläkkeelle. Kaikki lähtee työhyvinvoinnin edistämisestä.

Keskiurien pidentämisestä ei juuri puhuta, vaikka sillä on merkittäviä vaikutuksia työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Vain Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo on viime aikoina ehdottanut työurien pidentämistä myös keskeltä. (Yle 18.2.). Rapo ei kuitenkaan tarjonnut tähän keinoja.

Iso kysymys on, miten voimme edistää ihmisten työhyvinvointia siten, että yhä useampi päättäisi jatkaa työntekoa sen sijaan, että jäisi eläkkeelle. Olennaista on kääntää katse keskiuraan ja keski-ikäisiin. On kysyttävä, miten pitää keski-ikäiset työkykyisinä ja -haluisina ja edistää näin heidän työkykyään myös uran loppuvaiheessa. Tällöin kuvaan nousevat työkyky, työhyvinvointi ja uudet tavat organisoida työtä. Ne ovat kaikki keskeisiä tekijöitä, kun puhutaan työuran pidentämisestä.

Jotta työuraa voidaan pidentää keskeltä, työpaikoilla olisi mietittävä työnteon erilaisia, perinteisestä ajattelusta poikkeavia tapoja organisoida työtä joustavin tavoin.

Työelämän joustavat käytännöt vaikuttavat yksilön työhyvinvointiin ja edistävät siten työurien jatkumista. Niitä ovat muun muassa joustava tai liukuva työaika, osa-aikatyö, määräaikainen sekä tilapäistyö − tai vaikkapa tiivistetty työviikko.

Myös vuoro-, viikonloppu- ja ylityö, vuosittaisen työajan organisointi, työn jakaminen sekä etä- ja virtuaalityö voivat olla uusia työn organisoinnin muotoja. Niitä ovat myös vuokratyön lisääminen, uramuutokset, työnteon kohtuullistaminen ja työaikapankki. Opinto-, säästö- ja vuorotteluvapaa sekä osa-aikaeläke ja työnteko eläkkeellä esimerkiksi sijaisuuksia tekemällä ovat myös esimerkkejä mahdollisista työelämän joustavista käytännöistä.

Työn joustavan organisoinnin muodot ovat ratkaisuja, jotka kiinnittävät ihmiset työelämään, tai vaihtoehtoisesti niiden aikana lisätään omaa työhön liittyvää osaamista.

Keskiuraan kohdentuvilla joustavilla toimenpiteillä voidaan vaikuttaa työntekijän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin − ja samalla haluun jatkaa työelämässä pidempään.

Pia Heilmann

professori, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat