Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto haluaa olla hyvä työnantaja

Valtion yliopistoihin kohdentamien leikkausten suuruus tuli yllätyksenä, johon emme osanneet varautua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marjukka Liitenin kirjoituksessa ”Yliopisto, ei järin hyvä työnantaja” (HS Merkintöjä 23.2.) kyseenalaistettiin väite, että valtion rahoitusleikkaukset pakottaisivat yliopistoja irtisanomaan työntekijöitään. Kirjoituksessa myös kysyttiin, miksi yliopisto ei varautunut leikkauksiin ennakolta tai miksi se ei turvaudu taseeseen tai ylijäämiinsä.

Yliopistojen tuloksellisuus edellyttää pitkäjänteistä ja ennakoitavaa rahoitusta. Aalto-yliopisto suunnittelee toimintaansa vuosia eteenpäin suhteessa ennakoitavissa olevaan rahoitukseen. Tiedossa olevaan rahoituksen pienenemiseen olimme varautuneet säästämällä vuosina 2014–2015 noin 14 miljoonaa euroa palvelutoiminnastamme, lisäämällä kilpailtua tutkimusrahoitusta ja ottamalla käyttöön sijoitustoimintamme tuottoja.

Suhteessa hallitusohjelman tavoitteisiin valtion yliopistoihin kohdentamien leikkausten suuruus tuli yllätyksenä, johon emme osanneet varautua. Yllätyksenä tulivat myös rajut leikkaukset Tekesin rahoitukseen, jonka turvin olemme tehneet mittavaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Nyt käsillä olevien säästöjen vuoksi Aalto-yliopiston rahoitus vähenee yhteensä 136 miljoonalla eurolla vuosina 2016–2018.

Aalto-yliopisto kattaa pääosan leikkauksista säästämällä tila- ja ostokuluissa, hakemalla kilpailtua rahoitusta sekä käyttämällä sijoitustoiminnan tuottoja.

Vuosina 2016–2018 yliopistoon kohdistetuista leikkauksista 76 miljoonaa euroa katetaan sijoitustoiminnan tuotoilla ja kertyneillä ylijäämillä.

Valitettavasti näilläkään toimenpiteillä ei voitu välttää henkilöstövähennyksiä, jotka kattavat noin neljänneksen julkisen rahoituksemme leikkauksesta.

Vastuullisena työnantajana velvollisuutemme on turvata Aalto-yliopiston ydintoiminta pitkälle tulevaisuuteen. Siksi emme syö yliopiston peruspääomaa, vaan tasapainotamme talouttamme käyttämällä sijoitustoiminnan tuottoja.

Kevytmielisesti emme henkilöstöämme irtisano. Olemme punninneet perusteellisesti kaikki vaihtoehdot säästöjen saamiseksi muualta.

Tuula Teeri

rehtori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat