Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanisti, pidä ääntä itsestäsi!

Kutsun ja kannustan kaikkia humanisteja kertomaan osaamisestaan ja puolustamaan ihmistieteitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos Anu Kantolalle painavasta puheenvuorosta (HS Kolumni 1.3.) opiskelujen laaja-alaisuutta koskien.

Steve Jobsin tausta liberal arts -yliopistossa on hyvä esimerkki siitä, miten humanistiset ja yhteiskuntatieteet voivat toimia innovaatioden vauhdittajina. Pelkiksi teknoajattelun apupyöriksi ihmistieteitä ei kuitenkaan tule alistaa.

Suoritin itse yliopistotutkinnon historian alalta. Sanomattakin on selvää, että olen seurannut kiinnostuksella ja kauhulla nykyisen hallituksemme toimia sekä kommentteja kaiken maailman dosenteista ja koulutusleikkauksista. Oma yliopistoni, Turun yliopisto, kannusti vielä 2000-luvun alussa kokeilemaan ja hankkimaan laaja-alaisen tutkinnon, aivan kuten Kantolankin tapauksessa.

Valmistumiseni jälkeen olen sijoittunut työelämään veronmaksajana ja koen tekeväni erittäin mielekästä, jopa yhteiskuntaa hyödyttävää työtä nykytaiteen parissa. Navigoin sujuvasti digimaailmassa, pystytän tarvittaessa verkkosivut, osaan budjetoida ja hallinnoida projekteja. Kuitenkaan mikään muu kuin oma historiaa, yhteiskunnallisia aineita, kieliä ja museologiaa yhdistävä tutkintoni ei olisi opettanut minua ajattelemaan yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä yhtä laajasti, kriittisesti ja syvällisesti kuin nyt ajattelen. Tämä taito on myös kaikkein keskeisin työssäni.

Pieni tyttäreni tekee aikanaan omat koulutusvalintansa – ainakin me vanhemmat kannustamme häntä opiskelun pariin. Mutta valitsipa tyttäremme alakseen minkä tahansa, toivon totta vie, että hänen on mahdollista valita myös kulttuurihistoria, kansatiede tai suomalais-ugrilainen kielentutkimus. Nykyisen sokean tuottavuusihannoinnin edetessä kuitenkin pelkään, ettei tällainen valinta enää siinä vaiheessa onnistu.

Meidän humanistien tulee pitää ääntä itsestämme. Kutsun ja kannustan kaikkia humanisteja kertomaan osaamisestaan ja puolustamaan ihmistieteitä. Tämä on oma avaukseni. Olen humanisti ja ylpeä siitä.

Laura Boxberg

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat