Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjäytyminen voi vielä jopa lisääntyä

Suomalainen vammaispolitiikka ei ole kehittynyt itsestään eikä yhden kokonaissuunnitelman mukaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anneli Iltanen ja Kalevi Mattila toivat mielipidekirjoituksessaan (HS 23.2.) esiin huolensa siitä, että vammaiset joutuvat hallituksen leikkausten ja säästötoimien kohteeksi.

Suomalainen vammaispolitiikka ei kuitenkaan ole kehittynyt itsestään eikä yhden kokonaissuunnitelman mukaisesti vaan ristiriitojen kautta ja kiinteästi yleisen sosiaalipolitiikan kehitykseen liittyen. Vammaispolitiikan kohderyhmiin ja päämääriin liittyvät määrittelyt ovat muuttuneet monta kertaa.

Mitkä seikat sitten säätelevät vammaispolitiikan kehitystä ja määrittävät vammaisten yhteiskunnallista asemaa? Yhtä yleisesti hyväksyttyä selitystä ei ole, mutta kaksi tekijää nousee selkeästi esiin.

Ensinnäkin vammaisten oikeudet ja velvollisuudet voivat yksilöiden ja ryhmien kohdalla muuttua tilanteessa, jossa katsotaan, että sosiaali- tai yhteiskuntapolitiikka muotoutuu eturyhmien voimasuhteiden ja kamppailun seurauksena. Tällaisessa tilanteessa vammaiset jäävät helposti voimakkaampien eturyhmien jalkoihin eivätkä saa vaatimuksiaan läpi.

Toiseksi vammaiset identifioituvat helposti hyvinvointipalvelujen rakenteisiin ja ammatillisiin käytäntöihin, joiden pohjimmiltaan pitäisi tuottaa osallisuutta ja jäsenyyttä yhteiskuntaan.

Todellisuudessa yhteiskunnallinen syrjäytyminen voi jopa lisääntyä, jos vammaiset eivät pysty hyväksi näkemällään tavalla tuomaan esiin omia palvelutarpeitaan ja henkilökohtaisia kokemuksiaan.

Rakenteellisia uudistuksia ja säästöjä tarvitaan, mutta se, että ne kohdistetaan kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, kuvaa karulla tavalla yhteiskunnallista todellisuutta 2000-luvun Suomessa.

Jan Johansson

valtiotieteiden tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat