Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyläkouluja ei saa lakkauttaa

Mitä ihmettä vielä tarvitaan, jotta perusteeton lähikoulujen lakkauttaminen saataisiin loppumaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oli hienoa lukea Eira Korpisen perusteltu kirjoitus siitä, mitä kyläkoulujen lakkauttaminen saa aikaan – puhumattakaan ”lapsivaikutusten” arviointien puuttumisesta (HS Mielipide 26.2.). Lasten vanhempien aktiivinen taistelu kyläkoulujen säilyttämisen puolesta on hyvä asia, mutta kuinka pitkälle se kantaa?

Kerron esimerkin. Kangasniemi on pieni kuudentuhannen asukkaan kunta Etelä-Savossa. Kangasniemellä on lakkautettu yhdeksän kyläkoulua 20 viime vuoden aikana. Toiminnassa niitä on enää neljä.

Valtaosa kyläkouluista on lakkautettu säästösyistä. Lakkautuksista huolimatta perusopetuksen kulut ovat kasvaneet 17,6 prosenttia neljän viime vuoden aikana. Itä-Suomen Aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola totesi: ”Viimeisten 25 vuoden aikana Suomessa ja varsinkin Itä-Suomessa lakkautuksissa on menty liiallisuuksiin.” Lehtolan mukaan Suomessa on tuona aikana lakkautettu puolet kouluista, ja Itä-Suomessa luku on jopa 63 prosenttia. (HS 18.12.2015). Toteutuneet säästöt ovat kuitenkin kyseenalaisia.

Nyt lakkautusuhan alla Kangasniemellä on Otto Mannisen kyläkoulu, jolla on kulttuurihistoriallista arvoa. Koulu sijaitsee Hokan kylässä, joka valittiin Etelä-Savon Vuoden Kyläksi 2011. Valinta kertoo erittäin aktiivisesti toimivasta kyläyhteisöstä. Lasten vanhemmat ja kyläyhdistys ovat taistelleet kyläkoulunsa säilyttämisen puolesta jo vuodesta 2009 lähtien, mutta tuloksetta. Mitä ihmettä vielä tarvitaan, jotta perusteeton lähikoulujen lakkauttaminen saataisiin loppumaan?

Anne Kääriäinen

kyläkoulun kasvatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat