Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen säästöjä siirtyy työvoimahallinnon menoiksi

Leikkauksia tehdään sokkohuitaisuna paneutumatta eri alojen ja oppilaitosten tilanteeseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa hallitusohjelman mukaista toisen asteen ”reformia”, jonka vaikutuksena toisen asteen ammatillisen koulutuksen rahoitus vähenee parisen sataa miljoonaa euroa.

Yksi säästön tavoittamisen menetelmistä on leikata oppilaitosten rahoitusta muun muassa tavalla, jota sivistyspoliittinen ministeriryhmä on nimittänyt ”uudeksi mekanismiksi”. Sen todetaan lisäävän oppilaitosten ”liikkumavaraa”.

Liikkumavara suuntautuu lukuisissa oppilaitoksissa työvoimatoimistojen suuntaan opetusalan henkilöstövähennysten seurauksena. Näin koulutuksen säästöjä siirtyy työvoimahallinnon menoiksi.

Ei ole uskottavaa, että työttömyyden lisääminen olisi onnistunut tapa korjata Suomen taloustilannetta. Tähän liittyy myös toinen ”reformin” ongelma. Jos toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa aiotaan nojata työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen, tähän tarvittaisiin ensisijaisesti työpaikkoja. Niitä ei ole.

Toiseksi on outoa, että leikkaus tehdään sokkohuitaisuna paneutumatta eri alojen ja oppilaitosten tilanteeseen.

Kolmanneksi herää kysymys, ilmaiseeko ”uusi mekanismi” laajemminkin hallituksen käsityksen siitä, mitä niin sanotut innovaatiot ovat.

Uusi, liikkumavaraa lisäävä mekanismi tarkoittaa sitä, että kun oppilaitosten järjestämisluvassa määritellään niiden valtionosuuksiin oikeuttava oppilasmäärä, tästä ei maksetakaan kuin 90 prosenttia. Jos siis oppilaitoksen järjestämisluvassa on tuhat opiskelijaa, josta ennen saatiin valtionosuus, nyt se saadaan vain 900 opiskelijasta.

Oppilaitoksista osa ottaa opiskelijoita enemmän kuin niiden järjestämisluvassa määritellään. Tämä johtuu työelämän tarpeesta ja koulutukseen hakeutumisesta. Osa puolestaan ei saa täyteen järjestämisluvassa olevia opiskelijamääriä. Uusi mekanismi leikkaa siis ensisijaisesti niiltä oppilaitoksilta, joilla on kysyntää ja jättää leikkaamasta niiltä, joilla ei ole kysyntää.

Toisella asteella on tapahtumassa samaa kuin yliopistoissa: rahoitusta vähennetään muita voimakkaammin tasokkaimmilta oppilaitoksilta. On kuin nurmikkoa leikattaisiin säätämällä terä siten, että nurmikko ei yllä siihen, mutta kyllä kaikki puutarhan istutukset, jotka leikataan, koska leikata pitää.

Puutarhan istutusten leikkaaminen nurmikon sijasta on epäilemättä uusi mekanismi. Se myös lisää nurmikonleikkuun liikkumavaraa muuttaessaan sen istutusten leikkaamiseksi.

Ilmeisesti riittäisi, että sille keksittäisiin nimeksi jokin pirteä uudissana, jotta sitä sanottaisiin innovaatioksi. Tällöin puutarhan istutusten tuhoaminen muuttuisi positiiviseksi uudistukseksi, joka oli kyllä kipeä, mutta joka pitkällä aikavälillä vaikuttaa siten, että luonto uudistuu ja niityt vihannoivat.

Koulutuspolitiikan kieli muistuttaa yhä enemmän George Orwellin romaanin 1984 uuskieltä. Tällainen on erittäin vaarallinen kehityssuunta. Sivistysinstituutioiden karsiminen tarvitaan juuri siksi, että uuskieli pääsisi rehottamaan. Ovathan sivistysinstituutiot tällaisen este.

Petri Järveläinen

dosentti, Lapinlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat