Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus reaaliaineissa kaventaa yleissivistystä

Valitsemalla oppiaineen pois opiskelija leikkaa ilmiöstä yhden näkökulman.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokokeilusta, jossa lisätään voimakkaasti opiskelijoiden valinnanvapautta reaaliaineissa (HS.fi 26.2.). Väitän, ettei valinnaisuuden lisääminen entisestään ole opiskelijan eikä suomalaisen yhteiskunnan etu.

Opetusministeriön mukaan kokeilun tavoite on antaa valmiuksia jatko-opintoihin ja auttaa jokaista opiskelijaa löytämään oma opintopolkunsa.

Lukio nähdään yksipuolisesti valmentautumisena jatkoon. Filosofiaa, historiaa tai uskontoa ei opeteta lukiossa vain siksi, että opiskelijasta tulisi tutkija tai pappi, vaan että opiskelija hahmottaisi eettisiä kysymyksiä, osaisi argumentoida pätevästi ja ymmärtäisi esimerkiksi Lähi-idän tapahtumien historiallisia ja uskonnollisia taustoja. Tätä osaamista tarvitsee niin sairaanhoitaja, insinööri kuin tuomarikin.

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan ”yleissivistys ei ole pelkästään tietoa, vaan myös valmiuksia ja taitoja toimia nopeasti muuttuvassa maailmassa. Siihen kuuluu kyky ajatella monipuolisesti, hahmottaa kokonaisuuksia ja havaita asioiden yhteyksiä.” En voisi olla enemmän samaa mieltä.

Kokeilu ei kuitenkaan tue tätä kehitystä. Pudottamalla pois kokonaisia oppiaineita ei rakenneta laajoja kokonaisuuksia tai havaita asioiden yhteyksiä.

Valitsemalla oppiaineen pois opiskelija leikkaa ilmiöstä yhden näkökulman. Lukion kehittäminen kurssien pudotuspelillä on väärä tie.

Valinnaisuus toimii suurten joukkojen ehdoilla. Jo nyt on ongelmana, että pieni kiinnostuneiden joukko ei riitä perustamaan oppiaineen syventävää kurssia. Opiskelijoiden keskinäinen tasa-arvo on vaarassa, kun yksilöllinen opintopolku ei kaikilla toteudu. Koska resurssit ovat rajalliset, valinnanvapauden lisääminen itse asiassa kaventaa valinnanvapautta.

Suomalainen lukio ei tarvitse lisää valinnaisuutta tai hätäisiä kokeiluja vaan työrauhaa kehittää laillisten säädösten mukaista opetusta.

Tuovi Pääkkönen

puheenjohtaja

Suomen uskonnonopettajain liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat