Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian lukion voi käydä oppimatta maailmansotien historiaa tai evoluutioteoriaa

Lukiokokeilu mahdollistaa lukion suorittamisen opiskelematta lainkaan esimerkiksi yhteiskuntaoppia, fysiikkaa, historiaa ja biologiaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elokuun alussa voimaan tulevien opetussuunnitelmien mukaan ”lukiokoulutuksen tehtävänä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen”.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) esittää reaaliaineiden valinnaisuutta voimakkaasti lisäävää tuntijakokokeilua. Se mahdollistaa lukion suorittamisen opiskelematta lainkaan esimerkiksi yhteiskuntaoppia, fysiikkaa, historiaa ja biologiaa. Näin lukiolainen voi poistaa opinto-ohjelmastaan kokonaan talouden kiertokulun, Big Bangin, maailmansodat ja evoluutioteorian. Radikaali valinnaisuus jättää mustia aukkoja yleissivistykseen.

Erityisesti pienissä ja keskisuurissa lukioissa kokeilu johtaa reaaliaineiden kurssitarjonnan ennustettavuuden heikkenemiseen ja joidenkin reaaliaineiden tarjonnan suppenemiseen samalla, kun eri sukupuolten kurssivalintojen segregaatio ja pintasuuntautuneet, strategiset valinnat lisääntyvät.

Kaikki tämä tapahtuu laaja-alaisuuden ja yleissivistyksen kustannuksella, mikä puolestaan sulkee ovia jatko-opintoihin, koska osa korkeakouluista painottaa tiettyjä lukion päättötodistuksen ja ylioppilaskirjoitusten arvosanoja sisäänottoperusteissaan. Pois jätetty oppiaine voi johtaa ratkaisevien lisäpisteiden menetykseen jatko-opintohaussa.

Jaakko Lindfors

Aineopettajaliiton varapuheenjohtaja ja lukiotoimikunnan puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat