Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveys­huolto pitää tuoda takaisin sote-agendalle

Kyse on palvelujen rahoitusperusteiden yhdenmukaistamisesta eli kaikille perusterveydenhuollon palveluntuottajille maksettaisiin palvelujen tuottamisesta samoilla perusteilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Monissa arvioissa Suomen terveyspalveluja on moitittu epätasa-arvoisiksi. Syynä on suurelta osin työterveyshuollon sairaanhoitopalveluiden aiheuttama eriarvoisuus palvelujen saatavuudessa.

Sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena piti oleman tasa-arvoiset terveyspalvelut. Keskeisenä keinona oli rahoituksen muuttaminen yksikanavaiseksi. Pettymys olikin suuri, kun sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) romutti sekä tasa-arvotavoitteen että yksikanavarahoitustavoitteen ilmoittaessaan työterveyshuollon jäävän nykyiselleen.

Työterveyshuollon erityisasemaa on perusteltu sillä, että kyseessä on työntekijöiden ja työnantajien rahoittama järjestelmä. Täten halutaan ilmeisesti häivyttää perustuslaillinen ongelma kansalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta. Kyseessä on kuitenkin normaali vero, joka on korvamerkitty työterveyshuollolle. Miksi muidenkin veronmaksajien verosta ei voitaisi korvamerkitä osuus perusterveydenhuollon sairaanhoitopalvelujen tai muiden menojen kattamiseksi?

Ehkäisevän työterveyshuollon yhteydessä tarjottavat sairaanhoitopalvelut voivat olla perusteltujakin, eikä niitä tarvitse lopettaa. Kyse on palvelujen rahoitusperusteiden yhdenmukaistamisesta eli kaikille perusterveydenhuollon (julkinen, yksityinen) palveluntuottajille maksettaisiin palvelujen tuottamisesta samoilla perusteilla. Pohjana voisi olla asiakasmäärään perustuva maksu täydennettynä laatubonuksilla.

Niin kauan kuin palvelujen tuottajat ovat rahoituksen suhteen eriarvoisessa asemassa, on vaikea kuvitella myöskään valinnanvapauden toteuttamista.

Toivon hartaasti, että työterveyshuoltoasia otettaisiin uudelleen sote-agendalle.

Erkki Lehtomäki

Lempäälä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat