Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajat ansaitsevat luotettavaa testitietoa eri tuotteista

Autonrenkaiden turvallisuus on tärkeää, joten niihin liittyvä vilunkipeli on erityisen tuomittavaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat jäi kiinni vuosia jatkuneesta vilpistä lehtien rengastesteissä. Yritys oli lähettänyt testeihin paranneltuja renkaita, joita ei ollut tarkoituskaan panna myyntiin. Nokian Renkaat on vedonnut siihen, että testivilppi on ollut alalla yleinen tapa. Vilpistä ovat kärähtäneet myös useat muut yritykset. Tunnetuin esimerkki on Volkswagenin päästöhuijaus.

Eurooppalainen kuluttajaliike heräsi jo 1960-luvulla siihen, että kuluttajien suojaksi tarvitaan yrityksistä riippumatonta tuotetestausta.

Eri maiden kuluttajajärjestöt yhdistivät voimansa ja alkoivat teettää testejä ammattilaboratorioissa. Ensimmäisissä yhteistesteissä vuonna 1968 Hollannin ja Belgian kuluttajajärjestöt testasivat muun muassa hiustenkuivaimia ja astianpesukoneita. Suomi liittyi mukaan vuonna 1992. Tulokset on julkaistu Kuluttaja-lehdessä.

Nykyisin maailmanlaajuisessa kuluttajajärjestöjen testausyhtiössä ICRT:ssä (International Research and Testing) on 39 jäsenorganisaatiota.

Kuluttajajärjestöjen rinnalla tuotteita testaavat useat tahot. Kuluttajajärjestöjen testit eroavat kuitenkin muista, sillä ne ovat yrityksistä riippumattomia. Yhteistyössä mukana olevat lehdet eivät saa julkaista mainoksia. Tuotteet testeihin ostetaan kaupoista.

Talvirengastesteissä renkaita ei aina voida ostaa kaupoista, koska niitä ei testaushetkellä myydä. Tällöin renkaat valitaan valmistajan varastosta. Jälkikäteen renkaat ostetaan kaupasta ja tulokset tarkistetaan.

Testaus rahoitetaan pääasiassa eri maiden kuluttajalehtien tilausmaksuilla, kuluttajajärjestöjen valtionavulla ja pieneltä osin testimerkkimyynnillä.

Saksan valtio tukee varakasta tuotetestaussäätiötä Stiftung Warentestiä, koska se pitää testausta yhteiskunnallisesti tärkeänä. Yhdysvalloissa Consumer Reports kerää testauksen tueksi lahjoituksia.

Suomalaiset kuluttajat saavat yhteistestauksesta suuria etuja, sillä testauksen kulut jaetaan kuluttajajärjestöjen lehtien levikin mukaan. Suurilla kansainvälisillä kuluttajalehdillä on jopa miljoonia tai satojatuhansia tilaajia.

Suomalaiset pääsevät todella vähillä kustannuksilla käyttämään kansainvälisen tason laboratoriotestejä, joiden tuloksia ei voi kyseenalaistaa.

Autonrenkaiden turvallisuus on tärkeää, joten niihin liittyvä vilunkipeli on erityisen tuomittavaa. Kuluttajat ansaitsevat luotettavaa tietoa myös kodinkoneista ja muista tuotteista, joilla on merkittäviä vaikutuksia kuluttajan talouteen ja jopa terveyteen.

Riippumattomat kuluttajatestit kannustavat yrityksiä kilpailemaan rehellisesti paremmasta laadusta. Kuluttajat saavat luotettavaa tietoa valintojensa tueksi. On koko yhteiskunnan etu, että riippumattoman kuluttajatutkimuksen asema turvataan myös tulevaisuudessa.

Leena Simonen

Kuluttajaliiton puheenjohtaja

Juha Beurling

Kuluttajaliiton pääsihteeri

Mervi Itkonen

Kuluttaja-lehden päätoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat