Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus vainoaa luonnonsuojelua

Suomea sitovat kansainväliset sopimukset luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Sipilän hallitus on kuitenkin laiminlyönyt toimenpiteet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on hyökännyt voimalla suomalaista luontoa ja siitä huolehtivaa itsenäistä ympäristöhallintoa vastaan.

Hallitusneuvotteluissa ympäristöministeriön kohtalo oli vaakalaudalla. Ensi töikseen hallitus kaavaili Suomen ympäristökeskuksen lakkauttamista. Nämä suunnitelmat saatiin onneksi torjuttua.

Nyt hallitus aikoo ottaa pois Metsähallituksen luontopalveluilta sen hoitamia julkisia hallintotehtäviä ja näin vähentää ympäristöministeriön valtaa. Valtion yleisille vesialueille ja monille tällä hetkellä metsätalouskäytön ulkopuolella oleville maa-alueille on tulossa tuottovaatimuksia.

Valtion maat ovat avainasemassa luonnonsuojelun edistämisessä, mutta metsähallituslain muutosesitys tarkoittaa entistä rajumpaa metsätaloutta, yhteisten maidemme myyntiä sekä luonnolle ja virkistyskäytölle haitallista liiketoimintaa.

Soidensuojelun täydennysohjelman valmistelu lopetettiin viime syksynä. Toteutus jäi valtion maiden osalta torsoksi, ja yksityismaiden puolella se jätettiin vapaaehtoisuuden varaan. Samaan aikaan hallitus kuitenkin leikkasi luonnonsuojelualueiden hankintarahoituksesta pois peräti kaksi kolmasosaa, jolloin varoja korvauksiin ei juuri ole. Tämä rampautti myös laajasti hyväksytyn Metso-ohjelman, joka on tärkein metsien suojelua edistävä valtiovetoinen hanke.

Hallitus on ottanut kärkihankkeekseen biotalouden edistämisen, joka käytännössä tarkoittaa miljoonien kuutioiden edestä lisääntyviä hakkuita pääosin perinteisen metsäteollisuuden tarpeisiin.

Metsätalouden harjoittaminen ei ole nytkään ekologisesti kestävällä pohjalla, sillä se on suurimmassa vastuussa sekä uhanalaisten metsälajien että metsäluontotyyppien huonosta tilasta.

Suomea sitovat kansainväliset sopimukset luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Sipilän hallitus on kuitenkin laiminlyönyt toimenpiteet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Suunta voidaan vielä muuttaa. Hallitus on osoittanut kykynsä perua huonoja esityksiään. Niin on toimittava myös luonnonsuojelua koskevien esitysten suhteen, ja metsähallituslaista on syytä aloittaa.

Panu Kunttu

biologi, tutkija, Kemiönsaari

Matti Aalto

diplomi-insinööri, filosofian maisteri, yrittäjä, Keuruu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat