Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseutuvirasto pelaa vaarallista peliä

Moni odottaa valtavaa helpotusta, mutta joutuu pettymään Mavin ilmoitettua, että osa tukirahoista maksetaan vasta keväällä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maaseutuvirasto (Mavi) on siirrellyt tukien maksatusta mielivaltaisesti vuosien 2015–2016 aikana. Tästä on seurannut vietävän paljon harmia ja mielipahaa viljelijöille.

Keväällä Mavi antaa maksuaikataulun, jonka mukaan viljelijät lähtevät suunnittelemaan talouttaan. Tässä vaiheessa jo huomataan, että vuodesta on tulossa pitkä ja raskas johtuen maksatusten siirtymisistä. Suunnitelmat on saatu tehtyä ja talous vedetty monella tilalla todella tiukille.

Kesä on monin paikoin haastava, mutta siitä selvitään uskomalla parempaan huomiseen. Talveen varautuminen onnistuu jossain hyvin, mutta toisaalla on taas todella paljon vaikeuksia saada korjattua tarvittavaa määrää rehuja talveksi. Tästä seuraa karjan määrän sopeuttamista ja lisälaskua ostetun rehun muodossa. Saapuu talvi ja kauan odotetut tukimaksatukset.

Moni odottaa valtavaa helpotusta, mutta joutuu pettymään Mavin ilmoitettua, että osa tukirahoista maksetaan vasta keväällä. Viimeistään tässä vaiheessa suuri osa viljelijöistä joutuu menemään pankinjohtajan luokse neuvottelemaan tulevasta. Valtaosa viljelijöistä saa ymmärrystä osakseen, ja asiat saadaan neuvoteltua. Jotkut taas joutuvat pettymään, ja pankki aloittaa oman sopeuttamisohjelman tiloilla.

Moni joutuu huomaamaan, kuinka vuosien raskaan työn tulokset katoavat elämästä. Jäljelle jäävät suru ja pettymys. Onnekkaampi osa viljelijöistä jää odottamaan kevättä ja pelastusrengasta.

Helmi–maaliskuun taitteessa kaikki luulevat kevään saapuvan. Tukia ei näy. Mavin verkkosivuilta löytyy päivitetty maksuaikataulu, mutta ei minkäänlaista viestiä asiaan liittyen. Tämä herättää epäilyjä, ja tarkemmissa tutkimuksissa paljastuu, että tukimaksatusta on taas siirretty viikoilla eteenpäin.

Tästä seurannee se, että taas monet joutuvat menemään pankinjohtajan luokse ja katsomaan, kumpaan koriin heidät arvotaan. Tosin tilanne alkaa varmaan olla siinä pisteessä, että moni tuntisi olevansa onnekkaampi päätyessään koriin, joka lopettaisi tämän sätkynukkena olemisen.

Mavi pelaa vaarallista peliä. Se leikkii ihmisten mielenterveydellä ja perheiden hyvinvoinnilla. Toivon, että Mavi lopettaa leikkimisen ja siirtyy hoitamaan sille velvoitettuja töitä. Sillä ilman viljelijöitä myös Mavi muuttuu tarpeettomaksi.

Otto Makkonen

perheenisä ja lampuri

Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat