Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkehoidot tulee suunnitella järkevästi

Jopa puolet hoitovirheistä olisi ehkäistävissä kiinnittämällä huomiota lääkitysriskejä aiheuttaviin tekijöihin lääkehoidon toteutuksen eri vaiheissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lääkkeiden hinnat ovat kestoaihe julkisessa keskustelussa. Usein kuitenkin unohdetaan, ettei pelkällä lääkepurkilla voida saavuttaa haluttua hoitotulosta, elleivät lääkehoidot ole järkevästi suunniteltuja. Kuluttajasta on tullut kuin jäävuoreen ajavan Titanicin matkustaja. Lääkepurkin hinnan tuijottamisen sijaan huomio tulisikin kääntää lääkkeiden järkevään käyttöön. Tämä on otettu tavoitteeksi nyt myös hallitusohjelmassa.

Järkevä lääkkeiden käyttö edellyttää, että lääkehoito on kokonaisuudessaan tarkoituksenmukainen ja lääkkeen käyttäjä tietää, miksi ja miten lääkkeitänsä käyttää. Lääkehoito ei saa sisältää päällekkäisyyksiä, turhia lääkkeitä eikä lääkkeitä epäsopivilla annoksilla. Myös hoidon pituuden pitää olla perusteltu. Lääkärillä tulee olla hoitopäätöksiä tehdessään faktatieto potilaan koko lääkityksestä. Mukaan kuuluvat myös itsehoitolääkkeet.

Suomen kaltaisessa tietotekniikan ihmemaassa lääkitystietojen ajantasaisuus ei ole edelleenkään itsestään selvää. Tämä haittaa lääkärin työtä aiheuttaen suuren lääkitysturvallisuusriskin potilaalle. Kuinka paljon maksaakaan lääkärin aika, kun hän yrittää selvittää tietojärjestelmässä olevasta potilaan loputtomasta lääkelistasta, mitkä lääkkeet potilaalla pitäisi olla käytössä? Mitä näistä lääkkeistä potilas todellisuudessa käyttää?

WHO teki äskettäin laajan selvityksen perusterveydenhuollossa tapahtuvista hoitovirheistä. Jopa puolet hoitovirheistä olisi ehkäistävissä kiinnittämällä huomiota lääkitysriskejä aiheuttaviin tekijöihin lääkehoidon toteutuksen eri vaiheissa. Iso tekijä on seurannan puute. Tarvitsemme koordinoituja toimintamalleja, joissa farmaseutit ja proviisorit osallistuvat potilaiden lääkityshaasteiden selvittämiseen yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Näitä toimintamalleja pitäisi saada osaksi uutta sote-järjestelmää.

Lääkehoidon ongelmat maksavat yhteiskunnalle vuosittain huomattavia summia. Kustannukset saattavat lisääntyä merkittävästi reseptin voimassaolon pidentyessä kahteen vuoteen ensi vuoden alusta. Silloin potilas tapaa nykyistäkin harvemmin lääkärin, joka entistä harvemmin on oma hoitava lääkäri.

Yhteiskunnassa on tahoja, jotka ovat valmiita purkamaan viimeisiäkin suojauksia vapaan lääkemyynnin aiheuttamalta hallitsemattomalta lääkekaaokselta. Paljon tärkeämpää on vaatia apteekkien ja muiden lääkehuollon yksiköiden nykyistä tiiviimpää kytkemistä sote-lähipalveluihin. Samalla tulisi sopia lääkehoidon seurannan toimenpiteistä.

Itsehoitolääkkeiden järkevä käyttö on osa tätä kokonaisuutta. Apteekit ovat terveydenhuollon vajaasti hyödyntämä resurssi. Tätä resurssia meillä ei ole varaa uhrata markkinavoimille.

Kirsi Kvarnström

puheenjohtaja, proviisori,

Suomen Farmasialiitto

Marja Airaksinen

professori, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat