Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistokriisi on ratkaistavissa

Puretaan siilomainen koulutusohjelmajärjestelmä ja sen normisto. Siirrytään takaisin tutkimuksen ja koulutuksen yhdistävään laajempaan opiskelu- ja tutkintoajatteluun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anu Kantola kannusti oivallisessa kolumnissaan (HS 1.3.) yliopisto-opetusta laaja-alaisuuteen: kekseliäisyyteen, kokeilemiseen ja sinnikkyyteen. Hän kehotti etsimään kaunista ja kiinnostavaa, lisäämään vapautta ja tekemään ”vähän outoja valintoja”.

1970-luvulla esimieheni rehtori Ernst Palmen varoitti toistuvasti, että tutkinnonuudistus kapeine koulutusohjelmineen tulee ennen pitkää viemään yliopistolaitoksen umpikujaan. Tässä tilanteessa ollaan nyt. 50 000 ”putkitutkinnon” suorittanutta korkeakoulutettua on työttömänä.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana työttömien määrä kaksinkertaistuu, ellei mitään tehdä. Tilannetta vauhdittavat tekeillä olevat säästöpäätökset, jotka heikentävät erityisesti tutkimustyön infrastruktuuria ja vähentävät edelleen akateemisten alojen työpaikkoja.

Tilannetta voidaan korjata. Nyt jos koskaan tarvitaan yliopistojen uudistamistyötä, jossa poistetaan kehittämisen esteet.

Puretaan siilomainen koulutusohjelmajärjestelmä ja sen normisto; siirrytään takaisin tutkimuksen ja koulutuksen yhdistävään laajempaan opiskelu- ja tutkintoajatteluun ja lisätään vapautta sekä käytetään hyväksi Kantolankin tivaamia ”kaiken maailman kursseja”.

Verkkoyliopistot tarjoavat jo nyt huippuopetusta, jonka antia voidaan hyödyntää edullisesti korkeakouluissa ja lukio-opinnoissakin.

Suomalaiset yliopistolliset verkkopalvelut on nopeasti avattava poistamalla maksuttomuutta koskevat säädökset. Pelkästään opettajankoulutuksen avaamisella verkoissa tuhansille akateemisille työttömille saataisiin töitä ja yliopistojen talous kuntoon.

Yliopistoissamme on paljon kansainvälisesti kiinnostavia opiskelualueita, jotka soveltuvat verkko-opiskeluun. Myös yliopistolliset yleis- ja kieliopinnot voidaan tarjota verkon välityksellä opiskelijoiden kotimaissa, jolloin kustannuksia säästetään puolin ja toisin.

Yliopistokriisiin on löydettävissä muitakin toimivia ratkaisuja, jos vain halutaan luoda yliopistolaitokselle ja opiskelijoille innostava tulevaisuus.

Ilkka Huovio

Helsingin yliopiston rehtorinviraston opintoasiantoimiston päällikkö 1972–1985

taideteollisen koulutushistorian professori emeritus, dosentti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat