Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiokokeilu on oikeansuuntainen

Kokeilu ei tuhoa yleissivistystä. Laajaan sivistykseen pyrkivän on hankittava sitä joka tapauksessa myös koulun ulkopuolelta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lukiokokeiluun kohdistuvat huolet ovat liioiteltuja. Jaakko Lindfors totesi (HS Mielipide 5.3.), että lukion voisi tulevaisuudessa käydä lukematta monia perusasioita. Häneltä jäi mainitsematta, että kokeilun piirissä olevien on käytännössä luettava vähintään neljää reaaliainetta: kahta humanistis-yhteiskunnallista ja kahta luonnontiedettä.

Jos Lindforsin mainitsemalla tavalla jättää yhteiskuntaopin ja historian kokonaan lukematta, on käytännössä pakko lukea kaikki kurssit esimerkiksi filosofiasta ja uskonnosta. Jos vastaavasti jättää fysiikan ja biologian lukematta, on luettava sitäkin enemmän maantiedettä ja kemiaa.

Luonnontiedekursseja on kokeilussa käytävä vähintään kymmenen nykyisen kuuden sijasta. Humanistisia ja yhteiskunnallisia kursseja on myös käytävä kymmenen, mikä on sama määrä kuin nykyisinkin. Lisäksi äidinkielen opetus ja ylioppilaskoe suosivat laajasti yleissivistyneitä myös tulevaisuudessa. Lindforsin mainitsemia maailmansotia ja evoluutioteoriaa opetellaan jo peruskoulussa.

Lukiokokeilu ei tuhoa yleissivistystä. Laajaan sivistykseen pyrkivän on hankittava sitä joka tapauksessa myös koulun ulkopuolelta.

Lindforsin huoli ei toki ole täysin aiheeton. Esimerkiksi psykologia ja filosofia tulevat lukiossa kokonaan uusina aineina vastaan. Kokeilun piirissä oleva opiskelija saattaa jättää niiden kurssit ottamatta vain sen vuoksi, ettei tiedä millaisesta aineesta on kyse.

Kokeilua olisikin helppo muuttaa siten, että jokaisesta reaaliaineesta tulisi käydä vähintään yksi kurssi. Valinnaisuus kasvaisi nykyiseen verrattuna, mutta tietty perustuntuma kaikkiin aineisiin säilyisi.

Kokeilua ei ole syytä tyrmätä kokonaan. Se on tulevaisuutta ajatellen oikeansuuntainen.

Ahto Apajalahti

filosofian maisteri

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat