Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muovia pitää opetella käyttämään oikein

Eivät merissä ja metsissä lojuvat muovipussit ole muovin vika, se on ihmisen vika.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Muovia parjataan jatkuvasti lehtien sivuilla. HS:n jutussa (Muovi on levinnyt joka kolkkaan maapallolla, Ulkomaat 25.1.) mainittiin, että muovia valmistetaan vuosittain yli 300 miljoonaa tonnia, ja että toisen maailmansodan jälkeen muovia on valmistettu yhteensä noin viisi miljardia tonnia.

Tämä ei ole ihme. Muovi on hyvä materiaali.

Entäs tämä: sementtiä valmistettiin maapallolla vuonna 2010 noin 4,5 miljardia tonnia, siis yhdessä vuodessa. Eikä se betonikaan nyt niin ekologinen ole. Ja teräksen vastaava luku oli vuonna 2011 oli noin 1,6 miljardia tonnia.

Me tarvitsemme kaikkia materiaaleja, myös muoveja. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä pitäisi vähentää rajusti, ja joskus se pitäisi lopettaa kokonaan – kunhan löydetään korvaavat energian tuotantomuodot. Muovien valmistukseen raakaöljy sopii oikein hyvin. Tulevaisuudessa muoveja tullaan valmistamaan myös paljon uusiutuvista raaka-aineista.

Muovi on varsin ekologinen materiaali. Lasin valmistuksessa lämpötilat ovat 1 000–1 500 celciusastetta, alumiinin valmistuksessa 700 astetta, teräksen valmistuksessa 1 500 astetta ja muovilla pääsääntöisesti 200–250 astetta. Ajatelkaapa sitä energiamäärää, joka tuossa säästyy, puhumattakaan kuljetuskustannuksista. Muovi painaa keskimäärin kolmanneksen muiden materiaalien painosta.

Muovit ovat mukana niin monissa yhteiskunnan tärkeissä toiminnoissa, etten kerta kaikkiaan käsitä, miksi muovia vastustetaan niin paljon. Miettikää vaikkapa lääketiedettä, tutkimus- ja kehitystoimintaa, auto- ja muuta kuljetusteollisuutta, rakennusteollisuutta, urheiluvälineitä, vaatteita ja elintarvikepakkauksia. Kaikkialla tarvitaan muovia.

Muovipakkaukset säästävät energiaa, ovat turvallisia ja säilyttävät elintarvikkeiden laadun lainsäädännön vaatimusten mukaisesti.

Muovipussit ovat saaneet roiston roolin. Mutta ei niiden kieltämisellä maailma pelastu. Ihmiset on opetettava käyttämään muovia oikein, panemaan se kierrätykseen tai polttoon meneviin keräysastioihin. Eivät merissä ja metsissä lojuvat muovipussit ole muovin vika, se on ihmisen vika.

Timo Malén

muovialan opettaja, muovi-insinööri, luonnonsuojelija, Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat