Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet ihmiset uskovat sosiaalihuollon kassan olevan pohjaton

Yhä useampi sosiaalitoimen toimeentulotuen asiakkaista saattaa olla jopa kolmannen sukupolven sosiaalietuuksien suurkuluttaja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olavi Ylikorkala mietti ansiokkaasti (HS Mielipide 21.2.) sitä, kuinka harva meistä ymmärtää sairaalahoidon todellisia kustannuksia. Sama on nähtävissä myös sosiaalihuollossa. Pelottavan moni tuntuu olettavan, että sosiaalitoimistossa on pohjaton yleinen kassa, josta saa rahaa mihin vain.

Yhä useampi sosiaalitoimen toimeentulotuen asiakkaista saattaa olla jopa kolmannen sukupolven sosiaalietuuksien suurkuluttaja. Heille etuuksien varassa eläminen näyttää olevan luonnollinen ja itsestään selvä elämäntapa. Etuuksia vertaillaan, esimerkiksi kuinka joku on saanut ”sossusta” pyykkikoneen ja joku toinen ei. Sivukorvalla kuullusta keskustelusta välittyy väite, että ”sossun kuuluu maksaa vuokra”.

Julkinen sektori on laein velvoitettu huolehtimaan ihmisten viimesijaisesta turvasta myös taloudellisesti.

Oikeus toimeentulotukeen määritellään aina hakemuksen perusteella kertaluontoisesti kuukausittain laskemalla hakijan tulot ja vähentämällä siitä hänen perusmenonsa. Jos laskelma jää miinusmerkkiseksi, syntyy oikeus puuttuvaan summaan toimeentulotukena.

”Sossu” ei siten maksa mitään hakijan menoa, vaan hakemuksen perusteella voi saada taloudellista apua, jos taloustilanne sitä edellyttää. Päätöksestä voi myös valittaa.

Suorien rahansiirtojen lisäksi sosiaalihuollon tehtäviin kuuluu muitakin palveluita, joihin harvalla hyvätuloisellakaan henkilöllä olisi varaa.

Esimerkiksi vammaiset ihmiset saavat tarvitsemansa apuväline-, asumis- ja avustajapalvelut, jotta he voivat selviytyä arjessa.

Vaikka julkisia sosiaalihuollon palveluita tai pikemminkin niiden puutetta etenkin mediassa parjataan, olemme ylpeitä niistä palveluista, jotka myönnetään kansalaiselle hyvin pienellä omavastuulla tai kokonaan ilmaiseksi. Harva miettii tätä kokonaisvaltaista avun ja tuen tarjotinta, ennen kuin itse niitä tarvitsee.

Ehkä eniten meitä hirvittää hyvinvointivaltion palveluissa säännöllistynyt avun ja tuen käyttö, mikä tuntuu periytyvän jo seuraaviin sukupolviin. Silloin viimesijainen apu ja tuki on muuttunut paitsi ihmisen mielessä myös käytännössä hänen ensisijaiseksi tulonlähteekseen.

Virpi Annala-Suojanen

Katja Kuoppala

Susanne Kivi

sosiaalityön opiskelijoita

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat