Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n asedirektiivi tuhoaisi keräilyaseita

Asekeräilijöille ja museoihin jäisi vain deaktivoituja eli umpeen hitsattuja pyssyn näköisiä murikoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

EU:n asedirektiivi pyyhkisi historiamme metallinkeräykseen.

Kaikki tekniset ratkaisut, joita Euroopan komissio on nyt kieltämässä asedirektiivillä, olivat olemassa jo vuonna 1917. Sen sijaan Suomessa ei ole juurikaan sitä vanhempia aseita. Aiemmatkin valloittajat keräsivät kyllä kaiken pois aina lähtiessään.

Suomalainen luvan omaava asekeräilijä on paljosta vastuussa. Hän huolehtii käytännössä yksin esinehistorian tallentamisesta, koska maakunta- ja paikallismuseot eivät halua aseita vaivoikseen. Ei, vaikka esimerkiksi Suomi-konepistoolin tekniikka oli aikansa kopioiduin aseratkaisu ulkomailla.

Suomalainen asekeräilyluvan haltija on käynyt läpi raskaan ja kalliin hyväksyntäprosessin, ja poliisi valvoo säilytystilojen turvallisuutta.

Suomessa tai ylipäänsä Euroopassa ei tunneta rikoksia, jotka olisi tehty laillistetun asekeräilijän aseilla. Se, että rikollisilla on paljon aseita, ei tee heistä asekeräilijöitä.

Nyt EU:n komissio esittää, että puoliautomaattiaseet kerätään pois metsästäjiltä ja reserviläisiltä. Asekeräilijöille ja museoihin jäisi vain deaktivoituja eli umpeen hitsattuja pyssyn näköisiä murikoita. Asedirektiiviesitystä voisi verrata Isisin harjoittamaan kulttuurikohteiden tuhoamiseen.

Juuri ilmestyneen Museo-lehden pääkirjoituksessa museologian professori Janne Vilkuna on huolissaan asehistorian säilymisestä Suomessa. Vilkunan mukaan aseen deaktivoiminen ei täytä sen enempää staattisen kuin dynaamisenkaan konservoinnin kriteerejä.

Deaktivointi ei säilytä esinettä sen enempää alkuperäisenä kuin toimivanakaan.

Suomen Museoliiton puheenjohtajana Vilkuna ihmetteleekin kirjoituksessaan: ”Euroopan unionissa valmistellaan direktiiviä, joka kieltäisi luvallisilta asekeräilijöiltä sekä toimintakuntoiset että toimivat puoliautomaatti- ja automaattiaseet. Entä museot? Pyrkimys on erikoinen, sillä eiväthän terroristit tai muut rikolliset käytä luvallisia aseita. Miksei valmistella direktiiviä, joka kieltää terrorismin?”

Vaadimme asedirektiivin sekä deaktivointidirektiivin täydellistä hylkäämistä.

Esa Salldén

puheenjohtaja

Suomen asehistoriallinen seura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat