Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroparatiiseihin sijoittaminen on lain hengen vastaista

Eläkelaitoksilla on mahdollisuus ohjata niiden palveluksessa olevien omaisuudenhoitoyhtiöiden toimintaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Viherkenttä myönsi (HS Vieraskynä 5.3.), että suomalaisten eläkelaitosten veroparatiisisijoituksiin liittyy aktiivista verosuunnittelua. Samalla hän kuitenkin katsoi, että suomalaiset eläkelaitokset eivät voi vaikuttaa kansainvälisten omaisuudenhoitoyhtiöiden päättämiin veroparatiisirakenteisiin.

Suomalaiset ja ulkomaiset eläkelaitokset sekä muut institutionaaliset sijoittajat ovat maailmanlaajuisesti merkittävin sijoittajaryhmä. Sijoittamalla aggressiivista verosuunnittelua harjoittavien omaisuudenhoitajien rahastoihin ne pitävät yllä järjestelmää, jossa toiset yritykset maksavat voitoistaan selvästi vähemmän veroa.

Viimeksi eläkevaroilla toteutettuja verojen minimointirakenteita löytyi sähkösiirtoyhtiöiden Carunan ja Elenian takaa. Tällainen verosuunnittelu haittaa reilua kilpailua ja siten markkinoiden toimintaa. Pitkällä aikavälillä myös eläkelaitosten sijoitustuotot heikkenevät.

Edellinen hallitus pyrki pienentämään kyseisen tyyppisillä rakenteilla saatavia veroetuja rajoittamalla korkojen vähennysoikeutta vuonna 2014. On kyseenalaista, että eläkelaitokset osallistuvat lain hengen vastaisiin järjestelyihin, joita eduskunta on nimenomaisesti halunnut estää.

Veroparatiisitalous on verokilpailun moottori. Sen vuoksi yritysverokannat ovat romahtaneet kaikkialla 30 viime vuoden aikana. Viime kädessä muut veronmaksajat, lähinnä palkanmaksajat ja pienyritykset, maksavat suuremman osuuden veroista. He ovat samalla myös eläkelaitosten edunsaajia, joten eläkelaitosten verovälttelyllä saamat suuremmat sijoitustuotot maksetaan osin heidän kukkarostaan.

Ongelmaan tulee puuttua. Viherkenttä on oikeassa, että ensisijaisesti ratkaisut edellyttävät kansallisia lainmuutoksia sekä kansainvälistä yhteistyötä. Aivan ensiksi olisi syytä laajentaa korkovähennysoikeuden rajoituksia, kuten Aalto-yliopiston veroprofessori Tomi Viitala vaati (HS Mielipide 15.2.).

Valtavia sijoitussalkkuja hallinnoivat eläkelaitokset ovat kuitenkin myös vallankäyttäjiä, eikä niiden tule sysätä vastuuta yksin poliitikoille. Eläkelaitoksilla on mahdollisuus ohjata niiden palveluksessa olevien omaisuudenhoitoyhtiöiden toimintaa.

Suomalaiset eläkelaitokset voisivat hakea ratkaisua veroparatiisirakenteisiin yhdessä muissa maissa toimivien eläkerahastojen kanssa. Eläkelaitoksilla on laajat organisaatiot, joissa riittäisi osaamista myös toisenlaisten omaisuudenhoitorakenteiden suunnitteluun.

Lauri Finér

veroasiantuntija, Finnwatch

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat