Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivaliikenteen typpisääntely heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä

Suomen ei tule sitoutua sääntelyyn ennen perusteellista poliittista keskustelua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti 4.3. laivojen typpipäästöjen rajoittamisesta Itämerellä. Laivaliikenteen typpipäästörajoitukset eivät pelasta Itämerta, mutta ne heikentävät Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä. Itämeren typpikuormituksesta laivaliikenteen typpipäästöt ovat 1,25 prosenttia. Merenkulun typpipäästöjen rajoittaminen vähentäisi Itämeren koko typpikuormaa 0,24 prosenttia vuoteen 2020 ja 0,69 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi maatalouden osuus Itämeren rehevöitymisestä on 60 prosenttia.

Metsäteollisuuden viennistä 90 prosenttia kuljetetaan Itämeren kautta. Typpisääntely vaatisi uusiin laivoihin katalysaattoriasennuksia ja nostaisi rahtihintoja 2–5 prosenttia. Riippuen laivojen uusiutumistahdista sääntelyn vaikutukset metsäteollisuuteen olisivat joitain miljoonia euroja vuodessa.

Kustannuksia nostavat lisäksi valmisteilla olevat kansainväliset säädökset muun muassa merenkulun hiilidioksidipäästöistä ja painolastivesistä. Vuonna 2015 voimaan tullut rikkidirektiivi lisää metsäteollisuuden merikuljetuskustannuksia noin 80 miljoonaa euroa vuodessa ja heikentää merkittävästi suomalaisten tehtaiden kilpailukykyä.

Hallitus on luvannut pidättäytyä lisäämästä teollisuuden kustannuksia tällä vaalikaudella. Vuonna 2013 eduskunta käsitteli Itämeren typpirajoituksia ja korosti sääntelyn tasapuolisuutta eri maiden ja merialueiden välillä. Lisäksi edellytettiin kattavia arvioita merenkulun ympäristösääntelyn vaikutuksista työllisyyteen ja kilpailukykyyn.

Tulevien säädösten kustannusvaikutuksia on arvioitu, mutta eduskunnan edellyttämiä laajempia kansallisia vaikutusarvioita ei ole tehty.

Merenkulun ympäristösääntelyn vaikutukset on arvioitava kattavasti. Suomen ei tule sitoutua sääntelyyn ennen perusteellista poliittista keskustelua.

Outi Nietola

logistiikkapäällikkö

Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat