Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen vaikuttavuutta on ryhdyttävä mittaamaan

Nykymenolla merkittävä osa yliopistojen innovatiivisuudesta ja sen tuottamasta kasvupotentiaalista jää tulosohjauksen puuttuessa hyödyntämättä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa yliopistojen yhteiskunnalliselta vaikuttavuudelta puuttuu kunnollinen tulosmittaristo, vaikka yhteiskunnallinen vuorovaikutus on yliopistojen tehtävä.

Yksi näkemys on, että vaikuttavuus tulee yleisesti kuitatuksi tutkimuksella ja koulutuksella. Tämä ei kuitenkaan enää riitä. Kaikkien yliopistojen tavoitteena on tutkimuksen ja koulutuksen lisäksi luoda erilaisin keinoin maahamme monipuolisesti hyvinvoinnin edellytyksiä.

Yliopistot ovat vahvassa poliittisessa ohjauksessa ja tekevät juuri sitä, mistä ne saavat valtion eli opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahaa. Vaikka OKM on nostanut yliopistojen kehittämisen painopisteiksi tutkimustulosten vaikuttavuuden ja kaupallistamisen vahvistamisen sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämisen, tämä ei näy tulosmittareissa.

Tutkimusmenestyksen painoarvo ministeriön rahoitusmallissa on 33 prosenttia ja koulutuksen 41 prosenttia. 26 prosentilla arvioidaan koulutus- ja tiedepolitiikan tavoitteissa onnistumista. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tulokset määritellään epäselvästi, ja niiden painoarvo laskukaavassa on hyvin pieni – elinkeinoelämäkytkentää ei näy.

Yliopistoja arvioidaan erilaisin ranking-listoin. Yksittäisiä tutkijoita arvioidaan Hirsch-indeksillä, joka kuvaa tieteellisiä ansioita. Huolestuttavasti näyttää siltä, että seuraamisesta on tullut itseisarvo. Yksin hyvä h-indeksi ei riitä, vaan tarvitaan myös todellista, sinnikästä ja pitkäjänteistä vaikuttavuutta maan kilpailukykyyn ja hyvinvointiin.

Monet vaativat pienten yliopistoyksiköiden lakkauttamista tarkoituksenaan vähentää kilpailua. Rakenteellisten kysymysten ratkaisemiseksi kilpailua tulisi päinvastoin lisätä ja ottaa tarkoituksenmukaiset tulosmittarit mukaan rahanjakoon.

Kaikissa yliopistoissa on varmasti potentiaalia tuottaa hyvinvoinnin kannalta uusia merkittäviä tuloksia, jotka nykyisin jäävät seurannan ja ohjausvälineiden puuttuessa huomiotta. Myös lisäarvo yhteiskunnalle jää saamatta.

Siksi on viipymättä alettava mitata yliopistojen tuloksellisuutta tutkimuksen ja koulutuksen lisäksi niiden vaikuttavuuden perusteella rahoitukseen suhteuttaen. Esimerkiksi teknillisten yliopistojen tuloksiin on helppo lukea tuottavuuden kasvun perustana oleva innovaatiotoiminta koko laajuudessaan, kuten tutkimuksen tuottamat patentit ja innovaatiot, yritysyhteistyö ja uusi yritystoiminta.

On turha valittaa, että yliopistojen innovatiivisuuden tulisi olla nykyistä merkittävästi paremmin elinkeinoelämän tuottavuutta ja uudistumista tukevaa niin kauan kuin asia jätetään tulosmittareiden ulkopuolelle. Nopea korjausliike mahdollistaisi tuottavuusloikan edellytykset.

Nykymenolla merkittävä osa yliopistojen innovatiivisuudesta ja sen tuottamasta kasvupotentiaalista jää tulosohjauksen puuttuessa hyödyntämättä, eikä motivaatiota kehittää tätä tehtävää ole.

Juha Pyrhönen

professori

Markku Ikävalko

johtaja

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat