Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat on pakotettu puolustuskannalle

Lyhytjänteinen opintotukijärjestelmän rukkaaminen jättää vain vähän aikaa opiskelijoiden vaikutustyölle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opiskelijat osoittavat tänään keskiviikkona Helsingissä mieltään opintotukileikkauksia vastaan. Leikkaukset edustavat lyhytjänteistä politiikkaa tilanteessa, jossa opiskelijoiden toimeentulojärjestelmää tulisi kehittää pitkällä aikavälillä kestävämpään suuntaan.

Raimo Sailas syytti opiskelijaliikettä epäisänmaallisuudesta ja arvosteli sitä pelkän oman edun puolustamisesta.

Tosiasia on, että proaktiivisille ja yhteiskunnan kehittämiseen pyrkiville avauksille on viime vuosina jätetty varsinkin opiskelijan toimeentuloasioissa vähän aikaa. Vuonna 1994 säädettyyn opintotukilakiin on kahdenkymmenen vuoden aikana tehty 58 erilaista lakimuutosta ja opintotukiasetukseen 31 eri muutossäädöstä.

Opintotukeen jatkuvasti tehtyjen muutosten valmisteluun osallistuminen, niiden tarkastelu, kannattaminen ja vastustaminen ovat vieneet opiskelijaliikkeeltä paljon aikaa ja energiaa.

On kuitenkin väärin sanoa, että opiskelijat olisivat pelkästään puolustuskannalla ja että opiskelijaliike ei tarjoaisi uusia avauksia. Suomen ylioppilaskuntien liitto on esimerkiksi ajankohtaisten opintotukileikkausten yhteydessä esittänyt korkeakouluopiskelijoiden siirtämistä yleisen asumistuen piiriin.

Siirto olisi kustannusneutraali ja johtaisi merkittävään etuuksien uusjakoon. Jos opintotuesta leikataan paljon, etuus on vähintään kohdennettava sitä eniten tarvitseville.

Suomessa tulisi siirtyä asteittain kaikkia väestöryhmiä yhdenvertaisesti kohtelevaan perustulojärjestelmään.

Kiitän yliopisto-opiskelijoiden puolesta opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) esitystä ottaa opiskelijat mukaan perustulokokeiluun. Kannustan kunnianhimoiseen toteutukseen.

Akuuttien leikkaustenkin aikana on katsottava isoa kuvaa, oli kyse sitten opiskelijoiden toimeentulosta tai koko sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta vastaamaan nykyajan tarpeita.

Opiskelijat haluavat osallistua paremman Suomen kehittämiseen. Lyhytjänteinen opintotukijärjestelmän rukkaaminen jättää tälle työlle valitettavan vähän aikaa.

Heikki Koponen

puheenjohtaja

Suomen ylioppilaskuntien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat