Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kykenisimmekö vaalimaan koulutuksen tasa-arvoa?

Opiskelijoiden avustuksissa kitsasteleminen varmistaa, että vastedes Suomen sosioekonomista kenttää luonnehtii liikkuvuuden sijaan sosiaalinen halvaantuminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi on viime vuosina joutunut luopumaan ykköstiloistaan maailmanlaajuisissa mittauksissa. Esimerkiksi käyvät Pisa-tulokset. Kieltämättä kärkisijojen puolustaminen käy työstä, mutta toisinaan vaikuttaa siltä, että maassamme mieluummin antaudutaan taistelutta kuin pidetään kiinni aikaisemmista asemista.

Lähtökohtiamme Pisa-kisaan on sabotoitu muun muassa varhaiskasvatukseen säteilleillä säästötoimenpiteillä. Varhaisempi piikkipaikkamme innovaatioissa asukasta kohden on annettu pois perustutkimukseen kohdistetulla ilkivallalla, joka on ollut vallalla jo muutaman hallituskauden ajan.

Masokistisesta taloudenpidosta huolimatta maamme on onnistunut sinnittelemään johdossa eräässä sarakkeessa. OECD:n tuoreimman katsauksen mukaan Suomessa on Etelä-Korean ja Belgian ohella koko vertailuaineiston korkein sosiaalinen liikkuvuus.

Itseruoskinnan ystävillä ei silti ole syytä huoleen. Hallituksen selvitysmies Roope Uusitalo on tilauksesta laatinut raportin, jossa tehdään selvää – ei selkoa – opintotuen tarjoamista mahdollisuuksista yhteiskunnalliseen nousuun. Opiskelijoiden avustuksissa kitsasteleminen varmistaa, että vastedes Suomen sosioekonomista kenttää luonnehtii liikkuvuuden sijaan sosiaalinen halvaantuminen. Ei siis ole mitään vaaraa, että säilyttäisimme tätäkään etumatkaa kovin pitkään.

Opintotukiuudistus tarkoittaa tiemaksujen korotuksia opintopolkujen käytöstä. Se muuttaa erehdyksestä oppimisen oppimisesta erehtymiseksi. Uusitalon ehdotuksessa yliopistotutkinnosta tehdään noppapeli, jossa opiskelijat kilpailevat opintopisteillä jonkinlaisessa luentosarjataulukossa. Parhaimmatkin saisivat vain kiertopalkinnon, sillä pääosa tuesta on lainarahaa, joka ennen pitkää peritään takaisin.

Kyettäisiinkö Suomessa vaalimaan edes koulutusmahdollisuuksien tasa-arvoa, kun se jollain ilveellä on pysytellyt koko maailman parhaana? Vai onko niin, että kun jollain mittapuulla saadaan globaali yliote, siitä napataan saman tien kotimainen kuristusote?

Roy Sandberg

valtiotieteiden opiskelija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat