Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutetut velkaantuvat opintojen jälkeenkin

Tarjolla oli palkattomia harjoitteluja ja pienipalkkaista, koulutusta vastaamatonta työtä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opintorahan uudistusta koskevan keskustelun yhteydessä on epäilty muun muassa opiskelijoiden kykyä säätää menojaan ja ymmärtää opintolainan ehtoja. Tuntuu siltä, että näissä kommenteissa ei täysin ymmärretä nuorten suomalaisten tilannetta, joten jaan oman kokemukseni.

Minulla ei ollut tarvetta opintolainaan, koska kituutin: kuuden vuoden opiskelujakson aikana ravintolakäynnit ja juhlinnat jäivät vähäisiksi. Muutaman kerran kävin ulkomailla, mutta silloinkin pienellä budjetilla. Kituutin, tein kesätöitä ja uskoin, että opiskelu ja uuden kokeminen kannattavat kansainvälistyvässä maailmassa.

Velkaantuminen alkoi vasta opintojen jälkeen. Tarjolla oli palkattomia harjoitteluja ja pienipalkkaista, koulutusta vastaamatonta työtä. En vastusta opintolainaa, mutta hyvilläkään lainaehdoilla ei ole opiskelijalle väliä, jos vieraalle pääomalle saatava tuotto – tai valtion näkökulmasta sijoitetun pääoman tuotto – on opintojen jälkeen negatiivinen.

Erään sijoituskaskun mukaan varmin tapa muuntaa miljardit miljooniksi on sijoittaa lentoyhtiöihin. Toivon meidän kaikkien puolesta, etteivät tulevat korkeakoulutetut ole lentoyhtiöitä, joiden koneet jäävät käyttämättä. Monella nuorella ovat nyt koneet maassa ja taidot reservissä. Toistaiseksi mieli on korkealla ja intoa olisi taitojen näyttämiseen. Vuosia emme voi olla käyttämättä näitä koneita, koska siinä tapauksessa mahalaskun tekee väistämättä myös hyvinvointialus, Oy Suomi Ab.

Jotain pitäisi tehdä – myös muuta kuin riidellä saavutetuista eduista. Opiskeluun ja työn tekemiseen liittyviä rakenteita on joko uudistettava tai rakenteet häviävät kokonaan. On aika tehdä päätöksiä ja uskoa nuorten osaamiseen.

Mikko Tuovinen

hallintotieteiden maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat