Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi nousuun elämysyrittäjyydellä

Edes Angry Birdsin suosio ei havahduttanut Suomessa siihen, että nykykuluttaja etsii elämänsisältöä, tunteita, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta oppia uutta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen taloutta kammetaan nyt nousuun tulotasoa leikkaamalla. Todellisuudessa ongelmana on innostavan näkemyksen ja faktojen tunnistamisen puute.

Suomen talous on muuttunut rajusti parissa vuosikymmenessä. EU-jäsenyyden seurauksena valtio ei enää voi rahoittaa hankkeita, kuten infrarakentamista, oman keskuspankin avulla, kuten vielä 1980-luvulla. Näin monta projektia jää käynnistymättä ja urakoitsijat työllistymättä.

Suomi myös elää uskossa, että talous rakentuu yksittäisten jättiläisten kuten Nokian ympärille, ja maailmalle tulee myydä kovaa insinööriosaamista: mineraaleja, materiaaleja, paperikoneita. Nykyhetken menestyneimmät yritykset, kuten Google ja Apple, tuottavat jotain aivan muuta: elämyksiä.

Edes Angry Birdsin suosio ei havahduttanut Suomessa siihen, että nykykuluttaja etsii elämänsisältöä, tunteita, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta oppia uutta. Näitä eivät lannoitteet ja paperi tarjoa. Yritys, joka ei ymmärrä elämysten, yhteisöjen ja sisällön merkitystä, ei pärjää tunteita ja yhteenkuuluvuutta etsivän kuluttajan markkinoilla.

Elämysteollisuus on maailman nopeimmin kasvavia aloja – elokuvat, pelit, matkailu, hyvinvointi ja tuotteet, joiden konseptiin kuuluu merkityksellinen tunne, kuten luovuus. Ilman elämyksellisyyttä tuotteet eivät erotu kiinanmassamarkkinoista. Miksi Suomessa yhä uskotaan hengettömän tavaran myyntiin jättiläisten voimin, kun Uber, Airbnb, pop up -joogat ynnä muut todistavat elämys-, vertais- ja verkostoitumismarkkinoiden nousua?

Missä on rohkeus aitoihin uudistuksiin, kuten perustuloon sekä freelancer-, mikro- ja pienyrittäjyyden vahvaan tukemiseen byrokratiaa purkamalla ja alv-rajaa nostamalla? Nykyään arvonlisäverotonta myyntiä saa olla 830 euroa kuukaudessa. Australiassa raja on 50 000 euroa vuodessa, ja näin todella kannustetaan yrittäjyyteen.

Yksikään yritys ei synny suurena. Perustulon turvin kuka tahansa voisi käynnistää harrastuksesta tai luovasta projektista yrityksen, myydä netin kautta ja mahdollisesti lopulta kasvaa kansainväliseksi peluriksi. Elämyksiin perustuva perustulotuettu yrittäjyys voi olla sekä talouden että elämänlaadun kannalta parempi kuin yhteen lippulaivaan nojaava, romahdusherkkä ”kaikki munat yhdessä korissa” -talous.

Anu Besson

väitöskirjatutkija, erikoistumisalana elämänlaatu

East Perth, Australia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat