Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kottaraisen turvallisesta yöpymistavasta tuli surmanloukku

On mahdollista, että muutama satatuhatta Suomesta lähtenyttä lintua tuhoutui yhdellä kertaa 1970-luvun keskivaiheilla Länsi-Euroopassa alkaneissa miljoonahävityksissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Laitinen kysyi (HS Mielipide 8.3.), ovatko kasvinsuojeluaineet surmanneet kottaraiset.

Tuhannet – jopa kymmenettuhannet – kottaraiset kerääntyivät Suomessa vielä 1970-luvun alkupuolella yöpymään pienelle alalla ruoikoihin, pajukoihin tai vastaaviin. Ne olivat usein erittäin turvalliselta tuntuvia veden ympäröimiä ja petojen vaikeasti saavutettavia paikkoja.

Suomesta kottaraiset muuttavat talveksi läntisen Euroopan maihin Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan ja ennen kaikkea Britanniaan. Näissä maissa talvella yöpyvien parvien koot olivat satojatuhansia. Parhaille yöpymispaikoille kertyi jopa muutama miljoona kottaraista.

Länsi-Euroopassa, ennen kaikkea Belgiassa, alettiin tuhota yöpyviä kottaraisparvia dynamiitilla 1970-luvun puolivälissä, koska lintujen aiheuttamien tuhojen katsottiin olevan maataloudelle liian suuret. Dynamiitilla tappaminen lopetettiin vuonna 1983. Sen jälkeen Belgiassa tuhottiin kottaraisia yöpymispuiden ja -pensaiden ympärille asetetuilla kymmenen metriä korkeilla ja kymmeniä metrejä leveillä verkoilla, joihin linnut pelästytettiin. Tuhoaminen toistettiin jopa viisi kertaa vuodessa keväällä, syksyllä ja talvella.

Ranskan Normandiassa tuhottiin 17. tammikuuta 1981 hetkessä kaksi miljoonaa yöpyvää kottaraista lentokoneesta levitetyllä myrkyllä. Tätäkin suurempi tuho saatiin aikaan tunisialaisella oliivitarhalla vuonna 1957, jolloin parationi-myrkyllä tuhottiin kolme miljoonaa yöpyvää kottaraista kahden hehtaarin alueelta.

Koska kottaraiskantamme oli parhaimmillaan vain puoli miljoonaa paria, on mahdollista, että muutama satatuhatta Suomesta lähtenyttä, pihojemme pöntöissä pesinyttä ja iloisesti laulanutta lintua tuhoutui yhdellä kertaa 1970-luvun keskivaiheilla alkaneissa miljoonahävityksissä.

Pian sen jälkeen, kun massiivinen tuhoaminen talvehtimisalueilla aloitettiin, kottaraiskantamme romahti. Pihapiiriemme pöntöt autioituivat muutamassa vuodessa. Kottaraisen turvallisesta yöpymistavasta olikin tullut sen surmanloukku.

Suomessa pesii nyt vain 10–15 prosenttia 1970-luvun alun kottaraisparimäärästä. Kottarainen on yksi linnustomme ankarimmin taantuneista lajeista.

Kävin muutamana iltana heinäkuussa pari vuotta sitten laskemassa Suomenojanlahdelle yöpymään saapuvia kottaraisia. Niitä laskeutui 1970-luvun alun tuhansien kottaraisten yöpymispaikalle vain muutama sata.

Seppo Karhu

biologi, Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat