Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalityöntekijä ei ole kumileimasin

Vastedes on entistäkin tärkeämpää, että yhteiskunnan resurssit riittävät niitä aidosti tarvitseville.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Esa Hyytinen kirjoitti mielipidesivulla (HS 8.3.), että sosiaalityöntekijöiden tehtäviin ei kuulu asiakkaiden arvostelu. Hän viittasi kolmen sosiaalityön opiskelijan kirjoitukseen (HS Mielipide 7.3.), jossa opiskelijat kertoivat olevansa huolissaan viimesijaisten etuuksien varassa elämisen periytyvyydestä.

Hyytinen totesi, että sosiaalityöntekijöiden koulutus tähtää lainmukaisten päätösten tekemiseen. On huomattava, että sosiaalityöntekijät koulutetaan tämän lisäksi myös rakenteelliseen työhön ja epäkohtien esille tuomiseen. Sosiaalityöntekijät ovat näköalapaikalla paitsi yhteiskunnan rakenteiden myös asiakaskuntansa suhteen.

Ammattikuntaa on usein syytetty siitä, ettei se tuo asioita julkisuuteen tai kerro aidosti asiakkaidensa tilanteista. Yksi osa tuota aitoa tilannetta on yli sukupolven periytyvä köyhyys ja sen mukanaan tuomat ilmiöt, kuten viimesijaisten etuuksien käyttäminen ensisijaisena tulonlähteenä.

Sosiaalityössä kohdattavat ikävät ilmiöt ovat todellisia, eikä niiden esiin tuominen ole asiakkaiden syyllistämistä. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota ei ole koskaan tarkoitettu pääasialliseksi tulolähteeksi.

Vastedes on entistäkin tärkeämpää, että yhteiskunnan resurssit riittävät niitä aidosti tarvitseville. Aidosti tarvitsevia eivät ole ne, jotka päättävät olla yrittämättä, koska he voivat niin tehdä, tai jotka ovat kasvaneet uskomaan, että yhteiskunnan kuuluu kustantaa heidän elämisensä.

”Sossun” tehtävä ei ole vain tehdä päätöksiä ja toimia raha-automaattina. Toimeentulotuki on yksi sosiaalityöntekijän työvälineistä, mutta ei suinkaan ainoa. Sosiaalityöntekijät koulutetaan vaikuttamaan yhteiskuntaan sen kaikilla tasoilla. Tämä edellyttää toisinaan myös epäkohtien tuomista osaksi julkista keskustelua.

Eeva Elfving

yhteiskuntatieteiden kandidaatti

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat