Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maatalouden tukijärjestelmät käyvät läpi isoa muutosta

Vuonna 2015 koko Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka, kansalliset tukijärjestelmät ja ohjelmaperusteiset viljelijätuet muuttuivat merkittävästi siirryttäessä uudelle ohjelmakaudelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Otto Makkonen otti kirjoituksessaan (HS Mielipide 6.3.) kantaa viljelijätukien maksamiseen ja maksuaikatauluun. Olemme myös maaseutuhallinnossa tietoisia ja huolissamme maatilojen nykyisestä vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Tukimaksut ovat yksi tekijä talousongelmien joukossa. Siksi viljelijän kannanotto vuonna 2015 haettujen viljelijätukien maksuaikataulusta on ymmärrettävä.

Vuonna 2015 koko Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka, kansalliset tukijärjestelmät ja ohjelmaperusteiset viljelijätuet muuttuivat merkittävästi siirryttäessä uudelle ohjelmakaudelle. Uudistukset muuttivat myös tukien maksuaikatauluja. Tästä kerroimme yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa viljelijöille syksyllä 2014.

Poliittisen päätöksenteon jälkeen siirryttiin toimeenpanoon. Monimutkaisten tukiehtojen mukainen tukihaku, myöntö, valvonta, maksaminen, raportointi ja takaisinperintä alettiin siirtää tietojärjestelmiin. Maaseutuvirastossa teemme tietojärjestelmätyötä yhteistyössä palvelutoimittajamme Maanmittauslaitoksen kanssa.

Suomi maksoi tukia vuonna 2015 kaikille viljelijöille ensimmäisten maiden joukossa Euroopassa. Viime vuoden joulukuuhun mennessä maksettiin vuonna 2015 haettuja tukia yhteensä 1,2 miljardia euroa. Tänä vuonna ennen kesäkuuta maksuun on tulossa vielä 350 miljoonaa euroa vuoden 2015 tukia. Tuolloin vuonna 2015 haetut viljelijätuet on maksettu ja niihin osoitetut määrärahat käytetty.

Joulukuussa 2015 turvattiin maa- ja metsätalousministeriön kanssa sovitun strategian mukaisesti maksuun kaikille viljelijöille keskeiset pinta-ala- ja eläintuet, yhteensä noin 500 miljoonaa euroa.

Kaikki tietojärjestelmätyö keskitettiin näiden maksujen toteuttamiseksi. Tämä valitettavasti heijastuu edelleen tietojärjestelmän kehittämistyöhön ja kevään 2016 maksuaikatauluihin.

Tiedotimme maksuaikataulun muutoksista viimeksi 29. helmikuuta, ja maksuaikataulukko on päivitetty verkkosivustollamme (www.mavi.fi). Tarkennamme maksuajankohtia tukien laskennan edetessä.

Maaseutuviraston tavoitteena on maksaa tuet vuosittain mahdollisimman aikaisin, viipymättä, oikein ja ajallaan. Henkilöstömme on työhönsä sitoutunutta. Onnistuminen edellyttää, että tukien maksamiseen liittyvissä tietojärjestelmissä tiedot pystytään käsittelemään luotettavasti ja virheettömästi.

Menetelmien on oltava säädösten mukaisia, jotta tuet maksetaan viljelijöille oikein ja ne hyväksytään EU:n komission tekemissä tarkastuksissa. Näin vältytään myös tilanteelta, että komissio perisi Suomen valtiolta jo maksettuja tukia takaisin.

Leena Tenhola

ylijohtaja, Maaseutuvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat