Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuet ovat korvausta alhaisista tuottajahinnoista

Tuilla mahdollistetaan suomalainen ruoantuotanto, elintarviketeollisuus ja huoltovarmuus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uutisointi maataloustukien maksatusten siirtämisestä on aiheuttanut monenlaista keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa. Ruoantuottajana olen lukenut kirjoituksia hämmentyneenä, surullisenakin.

EU-maataloustuet kerätään jäsenmaiden maksamista jäsenmaksuista, ja ne jaetaan tietyin perustein kullekin jäsenmaalle. Kukin maa maksaa tuottajilleen lisäksi kansallista tukea tarkoin rajatuin ehdoin. Kaikki EU:n kansalaiset osallistuvat potin keräämiseen – aivan kuten osallistumme yritys- ja moniin muihinkin tukiin.

Ensisijaisesti maataloustuet ovat korvausta alhaisista tuottajahinnoista, ja ne ovat veronalaista tuloa. Tuki kuluu eläinten ruokintaan ja hyvinvoinnista huolehtimiseen, energiaan sekä muihin tilan kiinteisiin kuluihin. Viime aikoina tukirahat yhdessä myyntitulojen kanssa eivät ole aina edes riittäneet kaikkiin kuluihin, saati yrittäjän omaan palkkaan.

Tavallinen yrittäjä voi asettaa tuotteen tai palvelunsa hinnan sellaiseksi, että se kattaa kaikki kulut ja siitä jää jotain käteen. Maataloustuottajat eivät voi niin tehdä: meille tarjotaan tietty hinta tuotteestamme ja siihen ei itse voi juuri vaikuttaa.

Suomalaiset käyttävät tuloistaan ruokaan keskimääriin 13 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia. Suomessa ruoan kuluttajahinnasta jopa 40 prosenttia on erilaisia veroja. Jos tuet poistettaisiin ja tuottajahinnat nostettaisiin järkevälle ja oikealle tasolle, kuluttajahinnat olisivat huomattavasti suuremmat.

Tuilla mahdollistetaan suomalainen ruoantuotanto, elintarviketeollisuus ja huoltovarmuus. Kriisitilanteessa muut maat tuskin ruokkisivat suomalaisia. Meille olisi tarjolla vain rippeitä.

Meidän kaikkien, tuottajienkin, olisi helpompi elää ilman maataloustukia ja niihin liittyvää byrokratiaa, mutta tällöin koko Euroopan täytyisi olla valmis hyppäämään pois järjestelmästä.

Yksittäinen maa ei voi näin tehdä: se olisi täydellinen oman maataloustuotannon alasajo.

Suomalaiset tuottajat ovat tehneet työnsä erinomaisesti: kuluttajille on tarjolla koko maailman mittakaavassa erittäin puhdasta, turvallista ja tuoretta ruokaa.

Haluamme tuottaa laatua myös tulevaisuudessa sekä kehittää tilojamme entistäkin paremmiksi. Kukaan ei kuitenkaan jaksa tehdä työtään pitkään kassakriisissä suuren velkataakan alla.

Siksi moni tila on jo päättänyt lopettaa. Päättäjien on nyt aika tehdä työnsä. Kyseessä on suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus.

Tuija Korhonen

maidontuottaja, Sotkamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat