Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotisaatio vapauttaa luovan ihmisen

Äänestäjät eivät järin helposti osta lupausta paremmasta tekoälykkäästä tulevaisuudesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomienkin sivuilla on käyty vilkasta keskustelua robotisaation ja digitalisaation etenemisestä. Samaa pohdintaa käydään täällä Brysselissä. Synkimpien arvioiden mukaan robotit ja tekoäly ottaisivat haltuunsa nekin harvat työpaikat, joita globalisaatio ja uuden talouden innovaattorit eivät ole ehtineet tuhota. Näiden skenaarioiden ei saa antaa lamaannuttaa.

Tutkimustulokset avaavat näet myös positiivisia näkymiä. Erityisen kiinnostavana pidän Maailman talousfoorumin (WEF) hiljattain ilmestynyttä raporttia, joka kartoitti yritysjohdon näkemyksiä työelämän muutostekijöistä.

Raportin mukaan digitalisaation ja muiden teknologisten muutostekijöiden odotetaan lisäävän – ei siis supistavan – työpaikkojen lukumäärää maailmanlaajuisesti kahdella prosentilla vuosina 2015–2020. Vaikutusten suunta ja voimakkuus vaihtelevat kuitenkin aloittain, alueittain ja teknologioittain. Vaarana onkin, että Eurooppa kuuluu tämän pelin häviäjiin, jollei muutokseen suhtauduta rakentavasti.

EK:n, Aallon ja Laurean yhteisen Digitalisaatio ja korkeakoulutus -hankkeen tuoreet tulokset antavat aihetta optimismiin. Selvityksen mukaan robottien avulla rutiinityö automatisoituu ja ihmistyövoima kohdentuu muun muassa luovuutta, sosiaalista älykkyyttä ja kehittynyttä vuorovaikutusta vaativiin tehtäviin.

Tilanne on vaikea lainsäätäjille sekä Suomessa että ympäri Eurooppaa. Talouskriisin kymmenvuotispäivä lähestyy, eivätkä kaikki EU-maat ole edelleenkään kestävällä kasvu-uralla. Äänestäjät eivät järin helposti osta lupausta paremmasta tekoälykkäästä tulevaisuudesta.

Kaikkein huonoin vaihtoehto on kuitenkin jämähtää puolustamaan vanhoja rakenteita, kun pitäisi rohjeta katsoa eteenpäin ja etsiä uusia mahdollisuuksia. Digitalisaatio ja robotisaatio voidaan kanavoida kasvuksi ja työpaikoiksi muun muassa panostamalla osaamiseen ja innovaatioihin. Ja kun osaajia löytyy, heidän ideoitaan ei tule tyrmätä kieltämällä kaikkea, mitä lainsäätäjät eivät kymmenen tai sata vuotta sitten osanneet edes kuvitella mahdolliseksi.

Yhdysvalloissa viranomainen totesi hiljattain, että robottiauton kuljettajana voidaan pitää tekoälyä eikä jotakuta auton matkustajista. Käytännön ongelmien ratkominen jätettiin myöhemmäksi. Onko Euroopassa vastaavaa rohkeutta riskinottoon vai voivotellaanko maailman menoa, kunnes aika ajaa meistä ohi? Itse en tyytyisi jälkimmäiseen.

Ilari Kallio

asiantuntija, EK, Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat