Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion omistajapolitiikka tarvitsee muutoksia

Valtio-omistajan on vaadittava, että sen omistamilla yhtiöillä on pidemmän aikavälin kasvustrategia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoite on päivittää valtion omistajapolitiikkaa kevään aikana. Jatkamme Solidium Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Bergholmin käynnistämää keskustelua (HS Vieraskynä 4.3.) Solidiumista ja valtion omistajapolitiikasta muutamalla ehdotuksella.

Solidium toimii vetäytyvänä ja passiivisena omistajana. Yhtiön tulouttamiskyky on heikentynyt jatkuvasti, eikä sen toiminta omistajana ole vahvaa. Kahdessatoista pörssiyhtiössä merkittävänä omistajana olevan Solidiumin tapa toimia ei voi olla tämä. Omistajan eli valtion tavoitteet yhtiön tulevaisuuden suhteen tulee määritellä tarkemmin.

Myös valtion omistajapolitiikka kaipaa muutoksia. Valtio-omistajan on vaadittava, että sen omistamilla yhtiöillä on selkeät tulevaisuuden suunnitelmat arvon kasvattamiseen.

Valtio-omistajan on vaadittava, että sen omistamilla yhtiöillä on pidemmän aikavälin kasvustrategia. Tämä voidaan tuoda julki esimerkiksi yhtiöiden vuosikertomuksissa. Tällöin yhtiöiden omistajat voivat avoimesti arvioida yhtiöiden suunnitelmia ja niissä edistymistä. Siten yrityksissä tarkasteltaisiin lyhyen aikavälin voiton maksimoinnin sijaan pidemmän aikavälin arvon kehittämistä.

Valtionomistuksen tarkastelu tarvitsee myös syvyyttä. Tarkastelussa ovat perinteisesti korostuneet tuloutus ja omistaja-arvo, mutta niiden rinnalle sopivat myös muut kasvuun liittyvät näkökulmat.

Esimerkiksi yhtiöiden investoinnit sekä tutkimus- ja tuotekehityspanostukset Suomeen ja ulkomaille, työllisyyden kehittyminen ja oman alihankintaverkoston jatkuva tarkastelu valtio-omisteisissa yhtiöissä toisivat tarkasteluun syvyyttä ja ohjaisivat yhtiöitä kiinnittämään tarkempaa huomiota näihin näkökulmiin. Tulouttamispolitiikan lisäksi valtio-omistajan pitää pohtia, miten tuetaan osinkomalttia, jolloin yhtiöihin jää tarpeeksi pääomaa kehittämiseen.

Aiempien hallitusten päättämä valtion omistaja-ohjausyksikön perustaminen on osoittautunut järkeväksi ratkaisuksi. Säätely- ja omistusvalta on hyvä pitää eri paikassa. Omistajaohjausyksikköä voidaan vahvistaa siirtämällä joitakin yhtiöitä ministeriön hallinnasta omistajaohjausyksikköön (esimerkiksi Alko ja Finavia). Samalla tulisi yhdistää erilaisia hajautuneita konsernipalveluita – kuten analyysitoiminnot – saman katon alle valtion omistajaohjausyksikköön.

Valtionyhtiöiden hallituspaikat ja -palkkiot ovat oikeutetusti jatkuvan huomion alla. Valtionyhtiöiden hallitusten puheenjohtajuudet ja muut paikat olisi jaettava laajan joukon kesken, jotta yhtiöiden käyttöön saadaan monipuolista asiantuntemusta.

Valtionyhtiöiden hallituspalkkioiden korotuskohuja voisi puolestaan välttää noudattamalla selkeää talouspoliittisen ministerivaliokunnan tekemää linjausta.

Jukka Ihanus

johtaja

Antti Aarnio

elinkeinoasioiden päällikkö

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat