Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanki on äiti siinä missä muutkin äidit

On aika virittää arvokeskustelua siitä, miten yhteiskunnallisessa päätöksenteossa huomioidaan ihmiset, joiden elämässä on kasautuneita ongelmia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotimaansivuilla (HS 5.3.) kerrottiin naisvangin saaneen korvauksia epäinhimillisestä kohtelusta synnyttäessään esikoistaan.

Naisen kohtelun kaltaisia ihmis- ja perusoikeuksia loukkaavia tapahtumia ei pitäisi tapahtua sivistysvaltiossa. Synnytys edellyttää sensitiivisyyttä äidin tarpeille. Osaamista ja herkkyyttä tarvitaan myös, kun äidin ongelmat kasautuvat ja lapsi joudutaan ottamaan huostaan synnytyksestä.

Vankiterveydenhuolto ja kuntoutus ovat olleet jatkuvien leikkausten kohteena jo kymmenen vuoden ajan. Jos resurssien leikkaaminen johtaa kuvatun kaltaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, tilanne on kestämätön.

Yhteiskunnalliset asenteet rikostaustaisia ihmisiä kohtaan ovat usein halveksivia, syyllistäviä tai sääliviä. Ne rakentuvat mielikuville ja demonisoivat ihmisten elämää. Lähtökohta on kestämätön ja voi johtaa ihmisarvoa loukkaavaan toimintaan, kuten naisvangin synnytyksen yhteydessä tapahtui.

Naisvankien perustunteita ovat usein häpeä ja syyllisyys, jotka heijastuvat kielteisesti naisten yhteiskunnalliseen osallisuuteen. Vanki on äiti siinä missä toisetkin äidit. Mikään ei oikeuta jättämään äitiä juuri syntyneen lapsen huostaanoton jälkeen yksin ja eristämään epähygieeniseen tilaan.

On aika virittää arvokeskustelua siitä, miten yhteiskunnallisessa päätöksenteossa huomioidaan ihmiset, joiden elämässä on kasautuneita ongelmia. Jokaisella on vastuu valinnoistaan, mutta ylikorostunut yksilön vastuun painottaminen siirtää katseen pois rakenteellisista epäkohdista. Tällainen kehitys voi johtaa vaikeuksiin ajautuneiden ihmisten epäinhimilliseen kohteluun. Kuntoutuksen ja turvallisuuden näkökulmista tällaiseen ei ole varaa. Ihminen, jonka elämä on väkivallan, kaltoinkohtelun ja muiden vaikeuksien sävyttämää, ei tarvitse järjestelmää, joka vahvistaa epäonnistumisen, häpeän ja syyllisyyden kokemuksia.

Sanna Väyrynen

toiminnanjohtaja

Maarit Suomela

kehittämisjohtaja

Kriminaalihuollon tukisäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat