Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kottaraiskannan taantuminen on pysähtynyt

Kottaraiskannan vähentymisen pääsyynä Suomessa pidetään muutoksia maatalousympäristössä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Laitinen epäili (HS Mielipide 8.3.) kottaraisten vähentymisen syyksi kasvinsuojeluaineita. Kottaraisen pesimäkanta romahti 1970-luvulla noin puolesta miljoonasta parista alle sataantuhanteen. Kottaraisten vähentymiseen vaikuttivat monet tekijät.

Seppo Karhu kuvaili (HS Mielipide 10.3.), miten kottaraisia hävitettiin tarkoituksellisesti niiden talvehtimisalueilla. Kannan vähentymisen pääsyynä Suomessa pidetään kuitenkin muutoksia maatalousympäristössä. Karjatilojen vähenemisen ja maatalouden tehostumisen myötä kottaraisen tärkeimpien ruokailualueiden, laidunten ja karjapihojen, määrät romahtivat. Seurauksena oli kottaraisen poikastuoton merkittävä väheneminen. Myös kottaraisten pääravinto muuttui.

Kasvinsuojeluaineiden osuutta vähenemiseen ei voida kokonaan sulkea pois. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on kuitenkin onneksi muuttunut Kimmo Laitisen muistelemista ajoista.

Nykyään kasvinsuojeluaineiden käytössä pyritään huomioimaan sekä ympäristö- että työturvallisuusasiat. Kasvinsuojeluaineet ennakkotarkastetaan ja vain hyväksytyt valmisteet pääsevät markkinoille. Käyttöä säädellään valmistekohtaisilla rajoituksilla. Osa aineista on tarkoitettu vain ammattikäyttöön.

Kottaraisten väheneminen on pysähtynyt. Tuoreessa uhanalaisarvioinnissa laji luokiteltiin elinvoimaiseksi. Suomen nykyinen pesimäkanta on 60 000 paria ja se on pysynyt vakaana 2000-luvulla. Toivotaan, että kanta lähtee uuteen nousuun.

Markku Mikkola-Roos

Katri Siimes

Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat