Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen ei korvaa normiperkajaisia

Liittojen tulisi yksissä tuumin käydä läpi työehtosopimuksensa ja poistaa ajastaan jälkeenjääneet määräykset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on sitoutunut edistämään ennennäkemättömällä tavalla paikallista sopimista. Hallituksen linjauksen mukaan sitä kehitetään pääasiassa työehtosopimusten kautta.

Paikallisen sopimisen lisääminen on myös keskusjärjestöjen neuvotteleman kilpailukykysopimuksen tärkeä osa.

Pöhinä paikallisen sopimisen ympärillä käy kuitenkin juuri nyt niin kiivaana, että sen varjoon on jäänyt ajatus normiperkajaisista.

Paikallisella sopimisella haetaan joustoa työsuhteen normeihin. Paikallisen sopimisen mahdollistamiseksi liitot voivat neuvotella työehtosopimusten jäykkien määräysten yhteyteen uusia määräyksiä, jotka oikeuttavat sopimaan jäykistä määräyksistä toisin työpaikalla. Joustamattomiksi mielletyt normit jäisivät työehtosopimukseen, mutta ne voitaisiin kiertää paikallisesti sopien. Järjestely heijastelee ikiaikaista sääntelykulttuuria.

Äärimmäisen kannatettava on se kehitys, että työsuhteen ehdoista saadaan päättää entistä enemmän yrityksissä ja työpaikoilla. Siihen tulisi pyrkiä mieluummin karsimalla työehtosopimuksista tarpeettomia määräyksiä kuin kehittää tarpeettomille määräyksille toisin sopimisen mahdollisuus.

Liittojen tulisi yksissä tuumin käydä läpi työehtosopimuksensa ja poistaa ajastaan jälkeenjääneet määräykset. Harvennushakkuut olisi toteutettava ennakkoluulottomasti: jokaisen määräyksen olemassaolon oikeutus tulisi punnita kriittisesti. Paikallisen sopimisen tarve jo itsessään kertoo, että työehtosopimuksen määräys on joustamaton.

Paikallisen sopimisen tavoittelussa tiivistyy työnantajien tuska työehtosopimusten soveltamisessa. Kun työnantajien on hankala hallita työehtosopimusten normiviidakkoa aina edes auttavasti, paikallinen sopiminen kuulostaa helpotukselta.

Itse asiassa paikallinen sopiminen voi toisinaan jopa lisätä työnantajan piinaa. Paikallinen sopimus voi vaatia määrämuotoisen prosessin, joka sekin on opeteltava.

Ainakaan työnantajien intressissä ei ole tehdä paikallisia sopimuksia, jos työehtosopimusten määräykset jo sellaisinaan johtavat haluttuun lopputulokseen.

Miksi esimerkiksi vuorokautisen säännöllisen työajan tulisi olla enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa, jos sitä saisi työpaikalla kasvattaa paikallisesti sopien yhdeksään tuntiin? Miksi vuorokautinen säännöllinen työaika ei voisi jo lähtökohtaisesti olla enintään yhdeksän tuntia?

Kilpailukykysopimuksessa kehotetaan liittoja edistämään paikallista sopimista. Tavoite on ollut joustojen lisääminen. Tavoitteeseen päästää jäykkiä määräyksiä perkaamalla vähintään yhtä hyvin kuin lisäämällä toisin sopimisen määräyksiä.

Liitoilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus aidosti lisätä joustojen mahdollisuutta yrityksissä ja työpaikoilla.

Timo Löppönen

lakimies, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat