Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimukseen pääsy kohentaisi yleistä ilmapiiriä

Jatkuva odottelu ja epätietoisuus päättyisivät.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pitkittyneet neuvottelut kilpailukykysopimuksesta pitävät Suomen talouden hankalassa epävarmuuden tilassa. Sopimuksen syntyminen ei yksin korjaa kilpailukykyyn vuosien mittaan kertynyttä vajetta, mutta silti sopimus kannattaisi aivan ehdottomasti tehdä. Se laskisi kustannuksiamme lähemmäs sitä tasoa, jossa vienti vetäisi ja julkinen velkaantuminen hidastuisi. Kuitenkin sopimuksen suuremmat hyödyt tulisivat toisia reittejä pitkin.

Talous ei ole vain euroja, työtunteja ja prosentteja. Valtava merkitys on yleisellä ilmapiirillä, joka on nyt kovin alavireinen ja näköalaton. Sopimuksen suurimmat lyhyen aikavälin hyödyt olisivat siinä, että jatkuva odottelu ja epätietoisuus päättyisivät ja ensi syksynä työrauha olisi varmempi. Selvempi lähitulevaisuuden kuva saisi liikkeelle enemmän kulutus- ja investointieuroja.

Pitkällä aikavälillä sopimuksen arvo tulisi yhdessä sopimisen ja uudistamisen kulttuurin kautta. Työelämää muokkaavat monet globaalit ilmiöt, kuten digitalisaatio ja se, että töiden sijoittumisesta käydään kilpailua kansainvälisesti. Uusia ammatteja syntyy, vanhoja häviää, toimenkuvien sisältö muuttuu ja työn tekemisen muodot monipuolistuvat.

Näitä muutoksia vastaan ei kannata taistella. Ne toteutuvat joka tapauksessa ja koskevat myös suomalaista työelämää. Muutoksiin kannattaa varautua ja ennen kaikkea pyrkiä hyödyntämään uudenlaisia olosuhteita.

Jotta mahdollisimman monelle Suomessa asuvalle olisi tulevaisuudessa tarjolla koko- tai osa-aikaista palkkatyötä, yrittäjyyttä tai itsensä työllistämistä, työmarkkinoillemme olisi saatava jatkuvan uudistamisen kulttuuri.

Uuteen työelämään ei siirrytä yhdellä sopimuksella vaan jatkuvalla prosessilla, jossa ovat mukana niin työntekijät, työmarkkinaosapuolet kuin lainsäätäjätkin. Myös nyt pöydällä olevaan kilpailukykysopimukseen tarvitaan kaikki osapuolet mukaan mahdollisimman laajasti.

Uusi työelämä luodaan työpaikoilla, mutta luominen vaatii kulttuurin lisäksi tilaa työelämän pelisäännöissä. Tarvitaan ensin näkemys siitä, millainen työelämämme on tulevaisuudessa, esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua. Sen perusteella meidän pitää ennen kaikkea uudistaa työelämämme pelisääntöjä pitkäjänteisesti, ja tällä uudistustyöllä on kiire.

Yhä useampi työ on itsenäistä ja ajasta ja paikasta riippumatonta. Elleivät työelämän pelisäännöt istu riittävän hyvin uuden työn olosuhteisiin, liian suuri osa työstä jää tekemättä ja teettämättä. Se olisi Suomen tappio.

Mikko Kosonen

yliasiamies

Timo Lindholm

teemajohtaja

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat