Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimusyhteiskunta ei toimi, kun jaettavaa ei ole

Hallituksen näköalattomuus ja turvautuminen pelkästään leikkauspolitiikkaan ovat vieneet pohjat tulevaisuudenuskolta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi on elimellinen osa globaaleja markkinoita. Niiden ehdot ohjaavat sekä Eurooppaa että Suomea sopeutumaan uusiin olosuhteisiin. Taloudellisen kasvun pysähtyminen näyttää olevan vaatimus, josta selviytyminen on tuskallista. Suomi on vaipumassa epätoivon suohon.

Taloudellisen kasvun pysähtyminen on ajanut sopimusyhteiskuntamme toimimattomuuden tilaan. Järjestelmä syntyi jakamaan taloudellisen kasvun hyötyjä. Nyt kun jaettavaa ei ole, sopimusyhteiskunta ei toimi. Edunvalvojat niin työnantaja- kuin palkansaajapuolellakin puolustavat vain omia etujaan. Sopimusyhteiskunta on valtio valtiossa. Se ei siedä maan hallituksen astumista lainkaan sen reviirille. Tämä merkitsee, että valtiollisissa vaaleissa suomalaiset saattavat äänestää väärin. Voidaan kysyä: olisiko Suomen kansa vaihdettava, jotta sopimusyhteiskunta toimisi?

Sopimusyhteiskunta edellyttää vallassa olevalta hallitukselta suurta osaamista, jotta hallitus onnistuisi suomalaisessa demokratiassa niin, ettei sopimusyhteiskunta ryhdy sen kampittajaksi. Tämä koskee erityisesti porvarihallituksia.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ihastutti aluksi. Vajaan vuoden kokemus kuitenkin osoittaa, että poliittinen kokemattomuus näyttää muodostuneen hallituksen kompastuskiveksi. Lisäksi näköalattomuus ja turvautuminen pelkästään leikkauspolitiikkaan ovat vieneet pohjat tulevaisuudenuskolta.

Hallitus leikkaa sieltä, mistä se on helpointa. Äärimmäisenä esimerkkinä ovat yli 75-vuotiaat vammaiset, jotka pudotetaan vammaislain tarjoamien palveluiden piiristä. Ahneus ja itsekkyys sen sijaan toimivat varsinaisena käyttövoimana sopimusyhteiskunnassa.

Suomi tarvitsee ennen muuta reilua asennemuutosta. Suomi tarvitsee myös poliittisen demokratian palauttamista sille kuuluvaan asemaan.

On ilmeistä, että sopimusyhteiskunta on muutosten edessä. Nykyinen järjestelmä tulee Suomelle liian kalliiksi.

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat