Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen kurjistaminen on tietoista politiikkaa

Tyhjän tsemppipuheen sijaan tarvitaan tekoja, joista ensimmäisen tulee olla tutkimukseen kohdistuvien leikkausten peruminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kolme professoria (HS 10.3.) toivoivat tutkimuskentälle uudistuksia, jotka palauttaisivat nuorten tutkijoiden uskon tulevaisuuteen ja edistäisivät kansainvälistymistä tai ”aivokiertoa”.

Aivokierto kuvaa hyvin myös nuoren tutkijan arkea neliportaisen tutkijauran ensiaskelmilla, joilla pyöritään rahoitus- ja työttömyyskausien lingossa. Valtion tutkimusrahoituksen vähentyessä paine kohdistuu enemmän yksityisiin säätiöihin. Kilpailu rahoituksesta kiihtyy ja sinkoaa ulos nuoria tutkijoita, jotka etsivät uusia näkökulmia omien alojensa laitamilta.

Tulevaisuuden suunnittelu on mahdotonta nuoren tutkijan laatiessa vuosittain toistakymmentä apurahahakemusta elättääkseen itsensä. Rahaa haetaan toimeentuloon, ei uusille tutkimusideoille. Tämän kierteen vaikutukset ilmenevät vasta nykyisten professorien eläkepäivillä. Nuoren tutkijan uskoa tulevaisuuteen nakerretaan jo tänään. Epäuskoa luo erityisesti leikkausten edessä osoitettu voimattomuus. Kirjoituksessa todetaan, että ”suomalainen tutkimus on joutunut säästökuurille” ikään kuin tämä olisi kirjoittajista riippumatonta.

Yliopistojen kurjistaminen on tietoista politiikkaa: yliopistojen kiinteistöjen myyntiä, lukukausimaksujen perintää, henkilökunnan irtisanomisia.

Samalla kirjoittajat vaativat, että ”tutkimuksen suunta on saatava ylöspäin”.

Vaatimus on tulkittava niin, että tutkimuksen tulisi palvella talouskasvua, tieteellistä vapautta rajoittavien tulostavoitteiden puitteissa, ja tutkijoiden työskennellä pienemmillä resursseilla hallinnollisten tehtävien lisääntyessä. Näilläkö lahjakkaita nuoria houkutellaan akateemisen pätkätyön pariin?

Kirjoittajien mukaan tutkijat ja päättäjät ovat ”puolustamassa ja edistämässä suomalaista tiedettä ja tutkimusta”. Leikkauksia toteuttavan ministerin ja huippututkijoiden yhteinen toteamus on hämmentävä. Tyhjän tsemppipuheen sijaan tarvitaan tekoja, joista ensimmäisen tulee olla tutkimukseen kohdistuvien leikkausten peruminen.

Tuomo Hiippala

tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto

Mika Hyötyläinen

tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat