Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indeksin tehtävä on turvata ostovoima

Työeläkkeissä ei tehdä tasokorotuksia, vaan indeksi hoitaa ostovoiman säilymisen myös suhteessa elintason nousuun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander arvosteli kansalaisaloitettamme (HS Vieraskynä 12.3.). Kirjoitus oli otsikoitu ”Taitettu indeksi suojaa yhteisiä eläkevarojamme”.

Indeksin tehtävä ei kuitenkaan ole suojata eläkevarojamme vaan turvata eläkkeen ostovoima. Työeläkkeissä ei tehdä tasokorotuksia, vaan indeksi hoitaa ostovoiman säilymisen myös suhteessa elintason nousuun. Siksi palkkaindeksi on ainoa mahdollinen ansioturvassa.

Se, että 1960-luvulla eläkkeet nousivat joillakin aloilla palkkoja nopeammin, johtui siitä, että kansaneläke maksettiin kaikille. Nyt näin ei tehdä.

Taitettu indeksi hyväksyttiin Kianderin mukaan ikärakenteen muutoksen ja eläketurvan kestävyyden vuoksi. Nyt suuret ikäluokat ovat olleet jo vuosia eläkkeellä, ja rahastot ovat viisinkertaiset 1990-lukuun nähden.

Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen on johtanut Kianderin mukaan tilanteeseen, että työeläkemaksut ovat pienempiä kuin maksettavat eläkkeet. Yksityisellä työeläkesektorilla näin on käynyt jyrkkinä lamavuosina 1990-luvun alussa ja kolmena viime vuonna. Tilanne on kuitenkin johtunut lamasta ja korkeasta työttömyydestä eikä suurista ikäluokista.

Kianderin mukaan 20 vuoden päässä palkkaindeksi johtaisi 6 miljardin lisäeläkemenoon. Tuolloin rahastojen tuotto olisi 4 miljardia euroa. Kuinka niin? Nykyisin tuotto vaihtelee 8–12 miljardin euron välillä vuodessa, ja jatkossa rahastot ovat huomattavasti nykyistä suuremmat.

Miksi tuotto vähensi? Sitä paitsi tuo 6 miljardin lisämeno nostaisi eläkkeitä, kotimaista työvaltaista kysyntää, verotuloja ja loisi työpaikkoja. Taloustieteilijänä Kiander voisi laskea palkkaindeksin dynaamiset vaikutukset kansantalouteen.

Nuorempien ikäluokkien eläkevarat olisi kuulemma syöty 2060-luvulla. Niitä ei liene vielä kartutettukaan? Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelma, johon Kiander viittasi, kertoo, että palkkaindeksillä rahastot kaksinkertaistuvat vuoteen 2050. Nuorille jää tuplarahastot. Täytyy luottaa, että he eivät hukkaa saamaansa perintöä.

Kianderin mukaan eläkejärjestelmä säilyttää tasapainonsa vain nykyisellä indeksillä. Se kasvattaa ETK:n laskelman mukaan yksityisen työeläkesektorin rahastot 1 520 miljardiin euroon ja kaikki eläkevarat 2 410 miljardiin vuonna 2080. Onko tämä tasapainotila?

Kimmo Kiljunen

puheenjohtaja, Suomen Senioriliike

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat