Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raide-Jokeri ei oikeuta pilaamaan ympäristöä

Yksi käsittämätön ylilyönti osuu Pirkkolaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Vieraskynässä (9.3.) kaupunkikehittämisen asiantuntijat Anssi Joutsiniemi ja Mari Vaattovaara käsittelivät valaisevasti ajankohtaista ongelmaa, kaupunkirakenteen tiivistämistä. He totesivat muun muassa, että tiiviyden yltiöpäinen tavoittelu voi johtaa ylilyönteihin, jotka eivät tuota toivottuja kasautumisetuja, mutta sen sijaan huonontavat ympäristön laatua.

Myötätuulessa purjehtiva Raide-Jokeri-hanke työllistää nyt Helsingin kaupunkisuunnittelua. Rakentamista radan ympäristössä on tiivistettävä, ennen käytetyt mitoitus- ja saastenormit on arvioitava uudelleen.

Millaista ympäristöä Raide-Jokeri-hankkeessa tuotetaan? Ensimmäiset esimerkit ovat nyt nähtävissä, kun Oulunkylää, Maunulaa ja Pirkkolaa koskevat asemakaavaluonnokset on julkistettu. Jäljet pelottavat.

Yksi käsittämätön ylilyönti osuu Pirkkolaan. Pirkkola on jälleenrakennuskauden pientaloalue Maunulan ja Länsi-Pakilan välissä. Se on suojeltu yksityiskohtaisella asemakaavalla vuonna 1988. Alue oli jo silloin Museoviraston silmäterä ja on varmaan vieläkin. Suojelukaava on toiminut hyvin: siihen ovat sitoutuneet niin asukkaat kuin rakennusvalvontakin.

Pirkkolan sisääntuloaukion reunassa on vanha 1940-luvulla rakennettu yksikerroksinen myymälärakennus. Sen tilalle suojelukaava mahdollistaa kaksikerroksisen liike- ja asuinrakennuksen rakentamisen.

Nyt uudessa asemakaavaluonnoksessa esitetään, että paikalle tehtäisiin nelikerroksinen asuintalo, jonka rakennusoikeus ylittää suojelukaavan kolminkertaisesti.

Kerrostalo Pirkkolaan? On kuin pesään olisi vaivihkaa munittu käenmuna, josta nyt kuoriutuu kolme kertaa odotettua suurempi otus.

Voimassa olevan asemakaavan mukainen kerrosluku ja rakennusoikeus on aikanaan määritelty alueen suojelutavoitteiden mukaisesti. Niiden tulee ohjata rakentamista vastedeskin. Suojelutavoitteista voidaan poiketa vain erittäin painavista syistä. Kadun vastakkaisella puolella 30 metrin päässä pyyhältävä Jokeri ei ole sellainen syy.

Ehdotuksen mukaan uusi kerrostalo työntyisi 15 metriä yli tontin rajan Pirjontien katualueelle. Pirjontie on alueen sisäinen pääväylä, molemminpuoleiset jalkakäytävät ja leveät viheralueet reunustavat tätä ”Pirkkolan bulevardia”. Sen katkaiseminen poikittaisella kerrostalolla on ällistyttävä toimenpide – huonon kaupunkisuunnittelun karmaiseva kukkanen.

Pirkkolaa arvostetaan nimenomaan alueellisena kokonaisuutena. Nykyisen asemakaavan mukaan katunäkymät on säilytettävä ja rakennusten laajentaminen sijoitettava pihan puolelle. Katunäkymiin puuttuminen romuttaa koko suojelutavoitteen.

Uusi kerrostalo aiheuttaisi toisenkin yllätyksen: Pirjontien ajoliikenne katkaistaisiin ja liikenne ohjautuisi kapeille sivukaduille, joilla ei jalkakäytäviä ole. Pirkkolan 1940-luvulta peräisin oleva katuverkko ei moisia parannuksia kaipaa, normaali ylläpitohuolto riittää.

Tätäkö on täydennysrakentaminen? Senhän tulisi täydentää ja kohentaa nykyistä ympäristöä, ei pilata sitä. Kerrostalojen rakentajat: näpit irti Pirkkolasta!

Osmo Lappo

arkkitehtuurin professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat