Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitotakuu ja valinnanvapaus on sisällytettävä potilaslakiin

Suomessa on lyhennettävä hoitoon pääsyn määräaikoja ja sisällytettävä hoidon laatu hoitotakuuseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien sote-katsauksessa (28.2.) todettiin, että kun rahat ovat tiukilla, järjestelmä keskittyy yhä enemmän asiakkaiden torjumiseen. ”Polvivaivainen kansalainen laitetaan puolen vuoden hoitojonoon sen sijaan, että hänet yritettäisiin saada nopeasti kuntoon”, jutussa sanottiin.

Todellakin – jos rahat ovat tiukilla, järjestelmän tulee keskittyä asiakkaiden hoitoon: polvivaivainen potilas on hoidettava kuntoon mahdollisimman nopeasti. Jonottaminen sairauslomineen, lääkärissä käynteineen ja lääkekuluineen on todella kallista.

Sote-uudistuksen tavoitteena on johtaa tiedolla, mikä voi onnistua oppimalla muun muassa lainsäädännön virheistä. Esimerkiksi hoitotakuusta odotettiin aikoinaan suurta reformia, mutta turhaan. Hoitotakuun toteutus epäonnistui erityisesti perusterveydenhuollossa. Syitä voidaan etsiä myös kielellisistä käytännöistä.

Väitöskirjani dokumenttianalyysi paljasti, että lainsäätäjät enimmäkseen vaikenivat peruskäsitteistä hoitotakuu, oikeus ja potilas. Hoitotakuu-sanaa ei esiinny laeissa, vaikka media, järjestöt ja monet julkishallinnon toimijat käyttivät sitä estoitta. Muiden Pohjoismaiden hoitotakuukuvauksissa sana hoitotakuu toistui usein ja sitä kuvattiin potilaan oikeutena.

Vuonna 2005 voimaan tullut hoitotakuu-uudistus sisälsi hoitoon pääsyn määräaikojen lisäksi yhtenäiset hoidon perusteet, potilaan informoinnin sekä tarvittaessa tehtävän hoitosuunnitelman. Vuonna 2011 vain osa hoitotakuukokonaisuudesta siirtyi pienin täsmennyksin terveydenhuoltolakiin, joka keskittyi potilaan valinnanvapauteen.

Vuonna 2014 pohdittiin, voidaanko hoitotakuu korvata pelkällä hoitosuunnitelmalla. Samana vuonna valinnanvapaus laajeni perusterveydenhuollosta myös erikoissairaanhoitoon.

Valtionhallinnon näkökulmasta hoitotakuu voidaan lakkauttaa. Eihän se enää merkitse paljon muuta kuin joustamattomia määräaikoja, eikä hoitotakuu-käsitteestäkään olla yhtä mieltä.

Potilaan kannalta hoitotakuuta tulee kehittää juuri nyt. Kansalaisten mielestä hoito on Suomessa enimmäkseen hyvää, kunhan vain hoitoon pääsee. Hoitotakuun pitää olla kunnossa ennen kuin potilaan valinnanvapautta laajennetaan tietämättä, millä edellytyksillä potilailla on tasavertaiset mahdollisuudet tehdä valintoja.

Potilaslakiin on sisällytettävä omat lukunsa sekä hoitotakuusta että valinnanvapaudesta. Ruotsissa hoitotakuu ”vårdgaranti” siirrettiin potilaslakiin vuonna 2015. Suomessa on lyhennettävä hoitoon pääsyn määräaikoja ja sisällytettävä hoidon laatu hoitotakuuseen, joka käsitteenä on määriteltävä yksiselitteisesti ja otettava viralliseen käyttöön.

Lainlaatijoiden on syytä samaistua potilaaseen ja kirjoittaa potilaasta toimijana. Potilaalle on viestitettävä, että hänellä on takuu oikea-aikaisesta ja laadukkaasta hoidosta sekä oikeus tehdä valintoja.

Kaarina Häikiö

filosofian tohtori, sairaanhoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat