Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykososiaalinen hoito ja psykoterapiat on turvattava

Ihmisten terveys ja työurat – myös niiden pidentäminen – rakentuvat keskeisesti psyykkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin perustalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielenterveyshäiriöissä ja psyykkisissä kriiseissä vaikuttaviksi todettujen psykoterapioiden ja psykososiaalisten hoitojen saatavuus ei vastaa tarvetta. Näiden palveluiden saatavuuden parantaminen on otettava keskeiseksi tavoitteeksi julkisten palvelujen rakennemuutoksessa.

Nykyisin psykoterapiaa ja psykososiaalista hoitoa on tutkimusnäytöstä huolimatta saatavilla hoitopalveluissa vain satunnaisesti, vaikka ihmisten terveys ja työurat – myös niiden pidentäminen – rakentuvat keskeisesti psyykkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin perustalle.

Tavoitteellisten psykoterapioiden saatavuutta on lisättävä. Kaikilla on myös oltava yhdenvertainen mahdollisuus psykososiaalista toimintakykyä kohentaviin matalan kynnyksen interventioihin kuten yksilölliseen keskusteluhoitoon tai ryhmämuotoiseen hoitoon ammattilaisen kanssa. Sitä pitää olla tarjolla kaikille: lapsille, nuorille, työikäisille ja ikääntyville.

Miten tämä käytännössä järjestetään?

Psykoterapeuttien koulutus on systematisoitava ja kustannusvastuusta sovittava sillä periaatteella, että psykoterapian järjestäminen kuuluu normaalien julkisten palveluiden piiriin. Psykoterapioita tulee järjestää sekä perinteisen Kelan kuntoutustoiminnan puitteissa että julkisen terveydenhuollon järjestäminä palveluina.

Sektoreiden vastakkainasettelu on turhaa. Tärkeää on, että kaikki tarvitsevat saavat apua mahdollisimman oikeaan aikaan hoitoon hakeutumisen reitistä riippumatta.

Tuottajina toimivat vastedeskin kouluttautuneet terapeutit, joilta tulevat sote-organisaatiot hankkivat palveluja osana normaalia toimintaansa, jo vakiintuneen psykoterapiakuntoutustoiminnan ohella. Lisäksi psykoterapeuttinen ja psykososiaalinen hoito-osaaminen ylipäänsä kuuluu kaikenlaisen mielenterveysavohoidon palvelutoimintaan.

Tavoitteellisen ja tarpeenmukaisen psykososiaalisen hoidon on kaikissa muodoissaan oltava itsestään selvä osa julkisen sektorin järjestämiä palveluja, joiden tuottajien osaamista kehitetään ja tuetaan yhteisvastuullisesti.

Annarilla Ahtola

puheenjohtaja, Suomen Psykologiliitto

Sami Pirkola

puheenjohtaja, Suomen Psykiatriyhdistys

Olavi Sydänmaanlakka

toiminnanjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat