Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt ajetaan vain pöytään päässeiden etuja

Heikoimmassa asemassa olevien etujen kannalta ei ole terve kehitys, että tietyille etujärjestöille annetaan valta päättää, minkälaista veropolitiikkaa Suomessa pitäisi toteuttaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun työntekijöiden ja työnantajien etujärjestöt nyt neuvottelevat koko yhteiskuntaa koskevasta kilpailukykysopimuksesta, on hyvä huomata, ketkä puuttuvat tästä neuvottelupöydästä: työttömät, liittoon kuulumattomat pätkätyöläiset, eläkeläiset, opiskelijat, lapset ja nuoret sekä muut kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Kuvaavaa tältä osin on, että SAK on asettanut kilpailukykysopimuksen hyväksymisen ehdoksi, että maan hallitus luopuu veronkorotuksista ja toteuttaa mittavat veronkevennykset. Nämä toimenpiteet parantavat työtä tekevien ostovoimaa eli ajavat SAK:n jäsenten etuja. Mutta kun katsoo, minkälaisia leikkauspaineita jo nyt kohdistuu koulutukseen, sairaanhoitoon ja muihin hyvinvointivaltion palveluihin, lienee selvää, että tällaiset vaatimukset ovat haitallisia syrjäytyneiden, työttömien ja muiden heikossa asemassa olevien terveydelle ja toimeentulolle.

Tämä on rakenteellinen ongelma koko kolmikantajärjestelmässä: neuvottelupöydässä ajetaan vain pöytään päässeiden etuja.

Nyt neuvottelupöytään on tunkemassa lisää etujärjestöjä. Aiemmin vain keskusjärjestöt esittivät vaatimuksia siitä, minkälaisia veroratkaisuja hallituksen tulisi tehdä. Nyt SAK on menettänyt mandaattinsa tehdä sopimuksia jäsenjärjestöjensä puolesta, minkä seurauksena sen kahdestakymmenestä jäsenjärjestöstä osa esittää omia vaatimuksiaan.

Ottamatta kantaa itse kilpailukykysopimuksen sisältöön demokratian ja heikoimmassa asemassa olevien etujen kannalta ei ole terve kehitys, että tietyille etujärjestöille annetaan valta päättää, minkälaista veropolitiikkaa Suomessa pitäisi toteuttaa. Tulevaisuudessa toivoisin, että sekä oikeisto- että vasemmistohallitukset voisivat tehdä veroratkaisut siellä, missä ne kuuluu tehdä: eduskunnassa.

Frank Martela

tutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat