Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisten huomioiminen on lisääntynyt

Globaali hätä, joka on tuonut avun tarvitsijoita myös omaan maahamme, on avannut ihmisten silmät näkemään avun tarvitsijat lähipiirissäänkin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on nostettu esiin ihmisten hyviä tapoja tai niiden puuttumista. Päivi Paulavaara kaipasi kommentissaan (HS Kaupunki 9.3.) toisten huomioimista. Valkoisen kepin kanssa kulkevana naisena olen huomannut, että se on lisääntynyt puolen viime vuoden aikana.

Vasta vuosi sitten sanoin, että näkövammaisen korvin kuultuna noin 90 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista on maahanmuuttajia, koska lähes poikkeuksetta apua tarjonnut puhui murteellista suomea tai englantia.

Puolen vuoden aikana tämä on muuttunut. Kun menen ratikkapysäkille, joku kertoo, milloin tulee seuraava ratikka ja mihin se menee. Toinen neuvoo, missä on ovi. Kolmas kysyy, millä pysäkillä haluan jäädä pois, neljäs ohjaa määränpäähän. Siellä jo joku ennättää kysyä, tarvitsenko apua. Ja useimmat puhuvat nykyään ihan suomea. Tätä huomaamista tapahtuu pitkin päivää luontevasti ja ystävällisesti.

Ihmiset eivät enää edes vältä huomion kiinnittymistä itseensä. Äskettäin hortoilin Pasilassa vaaralliseen paikkaan. Ensin valkoisen pakettiauton kuljettaja kertoi sen minulle ja ajoi autonsa poikittain niin, että pääsin turvallisesti keskialueelle. Seuraavaksi punainen bussi pysähtyi keskelle ruuhkaa ja kuljettaja ohjasi minut jalkakäytävälle, jossa jo nuori mies odotti ja saattoi minut asemalle. Suurkiitos heille kaikille. He asettivat itsensä likoon auttaakseen pelkäämättä tööttäyksiä tai muita mäntti-ilmoituksia.

Olen pohtinut, mistä ihmisten käytöksen muutos voi johtua, ja päätynyt siihen, että globaali hätä, joka on tuonut avun tarvitsijoita myös omaan maahamme, on avannut ihmisten silmät näkemään avun tarvitsijat lähipiirissäänkin. Pyrin vammastani huolimatta jatkamaan tätä hyvää ja haastan kaikki muutkin Suomessa asuvat ja oleilevat tähän.

Tarja Räisänen

näkövammainen, Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat