Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukio kehittyy muuttuvassa maailmassa

Yleissivistys on perinteisesti nähty eri oppiaineiden pakollisten kurssien tuottamina tietoina ja taitoina, mutta tulevaisuudessa tarvitaan laaja-alaisempaa osaamista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat käynnistäneet kehittämisohjelman Uusi lukio – Uskalla kokeilla. Sen tarkoituksena on tuottaa kokemuksia valinnaisemman tuntijaon toimivuudesta. Opiskelijat saavat lisää yksilöllisiä valinnanmahdollisuuksia erityisesti reaaliaineissa, mutta he voivat valita opiskelun myös valtakunnallisen tuntijaon mukaisesti.

Kovin dramaattisia muutoksia kurssivalintoihin tuskin tulee, sillä lukion päättötodistusta varten on edelleenkin opiskeltava vähintään 75 kurssia. Myös kokeilulukioissa opiskelija valitsee kurssinsa yleisen tuntijaon pakollisista ja syventävistä kursseista, ja opiskelijalle on tarjottava mahdollisuus suorittaa kaikki opetussuunnitelman perusteiden pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit lukioaikana.

Ajatukset valinnaisemmasta tuntijaosta eivät ole uusia. 1990-luvulla nuorisoasteen koulutuskokeiluissa kokeiltiin valinnaisempia tuntijakoja. Kokemukset olivat hyviä ja opiskelijoiden valinnat pääosin monipuolisia. Myös IB-lukioiden ohjelma poikkeaa lukion tuntijaosta, mutta kukaan tuskin väittää niistä valmistuvien olevan vähemmän yleissivistyneitä.

Keskustelu lukion tuntijaosta kiteytyy usein keskusteluun yleissivistyksestä. Yleissivistys on perinteisesti nähty eri oppiaineiden pakollisten kurssien tuottamina tietoina ja taitoina. Tulevaisuudessa tarvitaan laaja-alaisempaa osaamista, jossa eri tiedetaustojen tietoihin yhdistyvät tiedonhankinta- ja ongelmanratkaisutaidot, monilukutaito sekä vastuullinen tieto- ja viestintäteknologian käyttö.

Opetushallitus käynnistää kevään aikana lukion kehittämisverkoston, johon valittavissa 70–80 lukiossa on tavoitteena uudistaa lukioiden pedagogiikkaa, opiskeluympäristöjä ja toimintakulttuuria. Kokeilujen ja kehittämistoimien kautta saamme tietoa seuraavaa tuntijakoa ja opetussuunnitelman perusteiden uudistamista varten. Ilman niitä keskustelu jatkuisi entisellään eikä toisi riittävää kokemuspohjaa lukiokoulutuksen uudistamiseen tulevaisuudessa.

Aulis Pitkälä

pääjohtaja, Opetushallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat